You are currently viewing Ο Νότιος Πόλος θερμαίνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη

Ο Νότιος Πόλος θερμαίνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη

Τα τελευταία 30 χρόνια, ο Νότιος Πόλος έχει υπάρξει ένα από τα ταχύτερα μεταβαλλόμενα μέρη στη Γη, καθώς θερμαίνεται τρεις φορές πιο γρήγορα από τον υπόλοιπο πλανήτη.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα, αυτό συμβαίνει λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών στους τροπικούς ωκεανούς.

Η θερμοκρασία της Ανταρκτικής ποικίλλει ανάλογα με την εποχή και την ακριβή περιοχή, και για χρόνια οι ειδικοί θεωρούσαν πως ο Νότιος Πόλος παρέμενε παγωμένος ακόμα και όταν η υπόλοιπη ήπειρος θερμαινόταν.

Ο Νότιος Πόλος βρίσκεται στην ψυχρότερη περιοχή της Γης: το οροπέδιο της Ανταρκτικής. Οι μέσες θερμοκρασίες κυμαίνονται από -60 ℃ το χειμώνα έως μόλις -20 ℃ το καλοκαίρι.

Οι επιστήμονες παρακολουθούν τη θερμοκρασία στο σταθμό Amundsen-Scott στον Νότιο Πόλο, το νοτιότερο μετεωρολογικό παρατηρητήριο της Γης, από το 1957. Εκεί υπάρχει ένα από τα μακροβιότερα αρχεία με πλήρη στοιχεία της μεταβολής της θερμοκρασίας στην ήπειρο της Ανταρκτικής.

Ερευνητές στη Νέα Ζηλανδία, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ανέλυσαν δεδομένα 60 χρόνων από μετεωρολογικούς σταθμούς και χρησιμοποίησαν μοντέλα υπολογιστών για να δείξουν τι προκαλούσε την επιταχυνόμενη αυτή υπερθέρμανση.

Διαπίστωσαν ότι οι υψηλότερες θερμοκρασίες των ωκεανών στον δυτικό Ειρηνικό είχαν προκαλέσει μείωση της ατμοσφαιρικής πίεσης πάνω από τη Θάλασσα Weddell στον νότιο Ατλαντικό.

Αυτή η συνθήκη με τη σειρά της, αύξησε τη ροή του θερμού αέρα απευθείας στον Νότιο Πόλο, θερμαίνοντάς τον περισσότερο από 1,83 βαθμούς Κελσίου από το 1989.

Οι συγγραφείς της έρευνας ανέφεραν ότι η τάση της φυσικής θερμότητας πιθανότατα ενισχύθηκε από τις εκπομπές αερίων, που προκαλεί η ανθρώπινη παρέμβαση και θα μπορούσε να καλύψει τη επίδραση που έχει η θερμοκρασία στην ρύπανση από άνθρακα στον Νότιο Πόλο.

«Ενώ οι θερμοκρασίες ήταν γνωστό ότι αυξάνονταν σε όλη τη Δυτική Ανταρκτική και τη Χερσόνησο της Ανταρκτικής κατά τον 20ο αιώνα, ο Νότιος Πόλος κρύωνε», δήλωσε ο Kyle Clem, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Victoria του Ουέλινγκτον, και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

«Υπήρχε η υποψία ότι αυτό το μέρος της Ανταρκτικής μπορεί να είναι άνοσο ή «αποκλεισμένο» από την υπερθέρμανση. Ανακαλύψαμε, όμως, ότι αυτό δεν συμβαίνει πια», είπε στο AFP.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι ο Νότιος Πόλος, το πιο απομακρυσμένο σημείο της Γης, τώρα θερμαίνεται με ρυθμό περίπου 0,6 Βαθμών Κελσίου ανά δεκαετία, σε σύγκριση με περίπου 0,2 βαθμών Κελσίου αντίστοιχα που ισχύει στον υπόλοιπο πλανήτη.

Οι συγγραφείς της μελέτης, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Climate Change, αποδίδουν την αλλαγή σε ένα φαινόμενο γνωστό ως Interdecadal Pacific Oscillation (IPO/Διαδεκαδική ταλάντωση του Ειρηνικού).

Ο κύκλος IPO διαρκεί περίπου 15 με 30 χρόνια και εναλλάσσεται μεταξύ μιας «θετικής» κατάστασης, κατά την οποία ο τροπικός Ειρηνικός είναι θερμότερος και ο βόρειος Ειρηνικός είναι πιο κρύος από τον μέσο όρο, και μίας «αρνητικής» κατάστασης, όπου η θερμοκρασία, αντιστρέφεται.

Η ταλάντωση αυτή άλλαξε στις αρχές του αιώνα, προκαλώντας μεγαλύτερη διάδοση της θερμότητας και περισσότερες ακραίες πιέσεις σε υψηλά γεωγραφικά πλάτη. Αυτό με τη σειρά του, οδήγησε σε μια ισχυρή ροή θερμότερου αέρα ακριβώς πάνω από τον Νότιο Πόλο.

«Ενώ η θερμότητα ήταν ακριβώς μέσα στη φυσική μεταβλητότητα των κλιματικών μοντέλων, ήταν πολύ πιθανό ότι στην όλη συνθήκη συνέβαλε η ανθρώπινη δραστηριότητα», είπε.

Πηγή: Lifo.gr, με πληροφορίες του sciencebulletin.com/Guardian & greenagenda.gr

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής

Αφήστε μια απάντηση