You are currently viewing Μυκήνες: Η δασική πυρκαγιά πέρασε μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο
Η φωτιά πέρασε μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών / Φωτογραφία: Eurokinissi πηγή: iefimerida.gr

Μυκήνες: Η δασική πυρκαγιά πέρασε μέσα από τον αρχαιολογικό χώρο

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 30/8 σε αγροτοδασική έκταση, πλησίον του Αρχαιολογικού Χώρου των Μυκηνών.

Η φωτιά αφού κατέκαψε μέρος του Αρχαιολογικού Χώρου, κατευθύνθηκε προς τους λόφους Σάρα και Προφήτης Ηλίας όπου έκαψε χαμηλή βλάστηση.

Την ώρα της εκδήλωσης, περίπου 13:30, οι άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή ήταν βόρειοι, ενώ σταδιακά στράφηκαν σε θαλάσσια αύρα, νότιους.

Επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις επιχείρησαν στην περιοχή, περιορίζοντας την εξέλιξη της πυρκαγιάς, χωρίς ωστόσο να προλάβουν την επέκτασή της στον Αρχαιολογικό Χώρο, κατακαίοντας μέρος του.

Ο οικισμός των Μυκηνών δεν κινδύνευσε. Οι Αρχαιολογικός Χώρος εκκενώθηκε έγκαιρα. Το ευτύχημα ήταν ότι δεν υπήρχαν πολλοί επισκέπτες στον χώρο. Για να γίνει αντιληπτό της επικινδυνότητας, στην προ COVID19 εποχή, η ημερήσια επισκεψιμότητα του χώρου συναγωνιζόταν αυτή της Ακρόπολης των Αθηνών.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Μυκηνών είναι Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς (1999) της UNESCO.

Η πυρκαγιά στις Μυκήνες αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα της τρωτότητας των χώρων αυτών στον κίνδυνο πυρκαγιών, και την ανάγκη για ανάπτυξη αντιπυρικών σχεδίων για την προστασία τους από τον κίνδυνο.

Η πρώτη εκτίμηση του υπουργείου Πολιτισμού

«Σήμερα το μεσημέρι, στην περιοχή των Μυκηνών, στις 13:30 περίπου, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή ανατολικά του Θησαυρού του Ατρέα, εκτός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου σε χορτολιβαδική έκταση.

Λόγω των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή, η πυρκαγιά επεκτάθηκε ταχύτατα, κατευθυνόμενη προς την χαράδρα του Χάβου και εισήλθε εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου. Άμεσα και με την προτροπή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία ανέλαβε την ευθύνη της όλης επιχείρησης, εκκενώθηκε ο αρχαιολογικός χώρος από επισκέπτες και στην συνέχεια για λόγους ασφαλείας και από το φυλακτικό προσωπικό.

Χάρη στην ριζική αποψίλωση του χώρου από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδος εντός και εκτός των τειχών της μυκηναϊκής ακρόπολης, η πυρκαγιά δεν προξένησε ζημιές στις αρχαιότητες, όσον αυτό είναι δυνατό να διαγνωσθεί από την μέχρι στιγμής δυνατότητα πρόσβασης στα πληγέντα τμήματα του αρχαιολογικού χώρου. Οι περιοχές που επλήγησαν εντός του αρχαιολογικού χώρου είναι: Η Ανατολική Πτέρυγα του Ανακτόρου, οι Βόρειες Αποθήκες, η περιοχή του αρχαϊκού ναού στην κορυφή του λόφου, η άνω δυτική κλιτύς της Ακρόπολης, η ΝΔ Συνοικία και η περιοχή του Θρησκευτικού Κέντρου των Μυκηνών. Όταν ολοκληρωθεί η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και κατασβηστεί το μέτωπο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή των όμορων λόφων Προφήτη Ηλία και Σάρας και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, κλιμάκιο της Εφορείας Αρχαιοτήτων θα προβεί σε ακριβή εκτίμηση των συνεπειών της σημερινής πυρκαγιάς.

Από την πυρκαγιά δεν επλήγησαν το Αρχαιολογικό Μουσείο Μυκηνών, η κεντρική είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο (εκδοτήρια), η κεντρική είσοδος στην Ακρόπολη των Μυκηνών (Πύλη Λεόντων), ο Ταφικός Κύκλος Α, τα μνημεία στην βόρεια κλιτύ της Ακρόπολης, καθώς και τα κυκλώπεια τείχη.

Επισημαίνεται ότι βρίσκονται σε πλήρη και ασφαλή λειτουργία τα συστήματα ασφαλείας, ο ηλεκτροφωτισμός και η υδροδότηση σε όλη την έκσταση του αρχαιολογικού χώρου. Επίσης, υπάρχουν πλήρεις ύδατος δεξαμενές πυρόσβεσης με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Μυκηνών θα φυλάσσονται με μέριμνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας και με τη σύμφωνη γνώμη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί περίπτωση αναζωπύρωσης της πυρκαγιάς.

Από νωρίς βρίσκεται στις Μυκήνες ο Γενικός Γραμματέας Πολιτισμού κ. Γ. Διδασκάλου. Ο Αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Μυκηνών θα παραμείνουν προσωρινά κλειστοί για λόγους ασφαλείας.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη ευχαριστεί τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκο Χαρδαλιά, με τον οποίον ήταν σε επαφή, για τον συντονισμό της όλης επιχείρησης, το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και το προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας».

Πηγές: cnn.gr, argolikeseidhseis.gr, edcm

 

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής

Αφήστε μια απάντηση