You are currently viewing Έκτακτη Εξέλιξη: Κύπρος: Έκτακτα μέτρα για τον COVID-19 ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Έκτακτη Εξέλιξη: Κύπρος: Έκτακτα μέτρα για τον COVID-19 ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ανακοίνωσε τα μέτρα που λαμβάνει η χώρα για να αντιμετωπίσει την πανδημία του COVID-19.

Είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, με τη συμμετοχή των υπουργών Υγείας, Οικονομικών και Εργασίας.

«Επανεξετάστηκε η κατάσταση με την αυξανόμενη εξαπλώση του κορονοΐού. Με βάση τα δεδομένα που διαφοροποιούνται καθημερινά το Υπουργικό θεωρεί πως η Κύπρος αντιμετωπίζει συνθήκες έκτακτης ανάγκης» είπε αρχικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και συμπλήρωσε: «Αποφασίστηκαν τα ακόλουθα: 1) Είσοδος στην Κύπρο θα επιτρέπεται μόνο σε όσους προσκομίζουν ιατρική βεβαίωση εξέτασης του κορονοΐού από πιστοποιημένα κέντρα από τη χώρα προέλευσης. Κατόπιν θα τίθενται υποχρεωτικά σε καραντίνα για 14 ημέρες σε χώρους φιλοξενίας. Σε κανέναν δεν θα επιτρέπεται η είσοδος εκτός εάν αποδέχεται τις ως άνω προϋποθέσεις. 2) Το κράτος αποφάσισε να καταβάλει επίδομα 750 ευρώ για τους φοιτητές που θα παραμείνουν στις εστίες τους, 3) Οι αποφάσεις αυτές ισχύουν μέχρι 30 Απριλίου ενώ ισχύουν και για όσους χρησιμοποιούν τις διελεύσεις από και προς τα κατεχόμενα. 4) Διάθεση 100 εκατομμυρίων ευρώ για ενίσχυση της Υγείας, 4) Αναστολή εργασιών επιχειρήσεων ιδιωτικού τομέα, 5) Υιοθέτηση συνολικού έκτακτου προγράμματος στήριξης δημοσιονομικού περιεχομένου για εργαζόμενους και επιχειρήσεις. Αποτιμάται σε 700 εκατομμύρια ευρώ, ισοδυναμεί με 3% του ΑΕΠ, 6) Εξουσιοδοτήθηκαν οι υπουργοί για σχέδιο λειτουργίας του δημόσιου τομέα, 7) Για τον εκκλησιασμό ενημέρωσα τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο οποίος θα προβεί σε ανακοινώσεις».

O Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τους πολίτες να τηρούν τις συστάσεις των αρχών και τόνισε τη σημασία της ατομικής ευθύνης.

Υπουργός Υγείας: «Είσοδος στη χώρα μόνο με πιστοποιητικό εξέτασης»

Ο υπουργός Υγείας της Κύπρου ανακοίνωσε και ανέλυσε τα παρακάτω μέτρα:

«Μέχρι την 30η Απριλίου θα επιτρέπεται η είσοδος σε πολίτες με πιστοποιητικό όχι παλαιότερο των τεσσάρων ημερών.

Αναστέλλεται η λειτουργία εμπορικών κέντρων, καφεστιατόριων (εκτός από όσες κάνουν delivery), κέντρα διασκέδασης, θέατρα, μουσεία, αθλητικές εγκαταστάσεις, κομμωτήρια, μασάζ και πολλές άλλες.

Αναστολή λειτουργίας διατάχθηκε και για τα ξενοδοχεία μέχρι τις 30 Απριλίου.

Ανοιχτά μένουν: Σουπερμάρκετ με τήρηση μέτρων όπως την παρουσία ενός ατόμου ανά 8τμ, φαρμακεία, λαϊκές αγορές, βενζινάδικα, περίπτερα, φούρνοι και ζαχαροπλαστεία. Αυτά τα μαγαζία δεν θα πρέπει να έχουν πάνω από 5 εργαζομένους μέσα στον χώρο εργασίας».

Υπουργός Οικονομικών: «Πακέτο στήριξης 450 εκατομμυρίων ευρώ»

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία για να παρέχουμε ένα δυνατό δίχτυ κοινωνικής προστασίας στους εργαζόμενους και να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις. Το πακέτο αφορά 450 εκατομμύρια ευρώ που θα έχουν καθαρή δημοσιονομική επίπτωση και άλλα 250 εκατομμύρια προς τόνωση της ρευστότητας τους επόμενους μήνες», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

Για την υγεία θα δοθούν 100 εκατομμύρια ευρώ ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία, που θα αφορά προσλήψεις και υλικό εξοπλισμό.

Προσωρινή αναστολή δύο μηνών στην υποχρέωση καταβολής του ΦΠΑ ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών και αφορά επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών που δεν ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ (υπολογιζόμενο κόστος: 240 εκατομμύρια ευρώ).

Ο υπουργός ανακοίνωσε πως θα μπει πλαφόν σε αντισηπτικά, μάσκες κλπ προς αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας.

Υπουργός Εργασίας: «Χορήγηση ειδικής άδειας σε γονείς παιδιών μέχρι 15 ετών»

Η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε τη χορήγηση ειδικής άδειας σε γονείς με παιδιά ηλικίας μέχρι 15 ετών, μετά και την απόφαση για κλείσιμο σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ακολουθώντας το παράδειγμα της ελληνικής κυβέρνησης.

Για την «ειδική άδεια», η οποία, δύναται να έχει διάρκεια μέχρι και 4 εβδομάδες στο παρόν στάδιο, και στην οποία δεν περιλαμβάνονται αργίες, θα παραχωρείται επίδομα ως ακολούθως:

Για γονέα με μισθό μέχρι €2.500: για τα πρώτα €1.000 του μισθού του γονέα θα καταβληθεί επίδομα «ειδικής άδειας» σε ποσοστό 60% του μισθού και για τα επόμενα €1.000 του μισθού του, θα καταβληθεί επίδομα σε ποσοστό 40%. Σημειώνεται ότι σε περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών, η αναλογία για καταβολή του επιδόματος διαφοροποιείται στο 70% και 50% αντίστοιχα.

• Η άδεια θα παραχωρείται σε έναν από τους δύο γονείς και εάν ο ένας γονέας λάβει την υπό αναφορά άδεια, ο έτερος δεν μπορεί να λάβει αντίστοιχη άδεια ταυτοχρόνως. Επίσης, εάν ο ένας γονέας εργάζεται / λαμβάνει επίδομα ανεργίας/ συμμετέχει σε Σχέδιο Αναστολής Εργασιών και ο έτερος όχι, ο εργαζόμενος γονέας δεν την δικαιούται, εκτός εάν ο γονέας που δεν εργάζεται έχει νοσήσει ο ίδιος με τον ιό ή νοσηλεύεται ή είναι πρόσωπο με αναπηρία ή είναι πρόσωπο σε υποχρεωτικό περιορισμό.

• Η υπό αναφορά άδεια σε γονείς για τη φροντίδα παιδιών θα παραχωρείται, εάν η φύση της εργασίας τους δεν επιτρέπει την τηλεργασία ή την εργασία από το σπίτι ή την εργασία με ευέλικτο ωράριο και εάν δεν υπάρχει εσωτερική βοήθεια. Η άδεια θα παραχωρείται σε συνεννόηση με τον εργοδότη, εφόσον υποβληθεί σχετική αίτηση.

• Η εν λόγω άδεια εφαρμόζεται για γονείς προσώπων με αναπηρίες (ανεξαρτήτου ηλικίας), νοουμένου ότι δεν παραχωρείται για τα εν λόγω πρόσωπα επίδομα φροντίδας.

• Η περίοδος της ειδικής άδειας, θα θεωρείται περίοδος εξομοιουμένης ασφάλισης.

• Για το δημόσιο τομέα, εργαζόμενοι οι οποίοι κριθούν από τους οικείους Υπουργούς ότι πρέπει να προσέλθουν στην εργασία τους, αλλά παρίσταται ανάγκη να παραμείνουν στην οικία τους για φροντίδα τους παιδιών τους, θα πρέπει σε συνεννόηση με τον Προϊστάμενο τους, να γίνονται διευθετήσεις για την αντικατάσταση τους.

πηγή: gr.euronews.com

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής

Αφήστε μια απάντηση