You are currently viewing Υδρογεωμορφολογικές επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών – Η περίπτωση των πυρκαγιών 2007 στην Ηλεία

Υδρογεωμορφολογικές επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών – Η περίπτωση των πυρκαγιών 2007 στην Ηλεία

Τα αποτελέσματα της διπλωματικής μου εργασίας – έρευνας σχετικά με τις επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών της Ηλείας 2007, δημοσιεύει στο σημερινό φύλλο (19/4/21) της η εφ.Πρωινή της Ηλείας.
Ευχαριστώ πολύ τον δημοσιογράφο Παναγιώτη Φωτεινόπουλο για το ενδιαφέρον του.
 
———–

Η αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων και των κατολισθήσεων είναι οι σοβαρότερες επιπτώσεις που μας κληροδότησαν οι φονικές πυρκαγιές του 2007, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα του Ηλείου προγνώστη καιρού με ειδίκευση στη διαχείριση Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων, Θοδωρή Κονδύλη, που δημοσιεύει σήμερα η Πρωινή και η οποία αποτελεί τμήμα της διπλωματικής του διατριβής με θέμα τις υδρογεωμορφολογικές επιπτώσεις των δασικών πυρκαγιών στον ελληνικό χώρο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, οι πλημμύρες παραμένουν ακόμα και σήμερα, 14 χρόνια μετά, αυξημένες, με 17 καταγεγραμμένα συμβάντα μέσα σε πέντε χρόνια, ενώ οι κατολισθήσεις εμφανίζουν μείωση από το 2015 και μετά, έπειτα από μια κατακόρυφη αύξηση από 2010 ως το 2015 με 20 καταγεγραμμένα συμβάντα συνολικά.

Όπως επισημαίνει ο Θοδωρής Κονδύλης, η πυρκαγιά της Ηλείας συνέβαλε στην εμφάνιση δευτερογενών κινδύνων πλημμυρών και κατολισθήσεων, με εντυπωσιακή αύξηση στην εμφάνιση κατολισθήσεων αλλά και αύξουσα πορεία πλημμυρικών επεισοδίων μετά την πυρκαγιά.

«Το διάστημα 2007-2016 καταγράφηκε αύξηση της μέσης συχνότητας των γεγονότων πλημμύρας και κίνησης μαζών κατά 2,7 και 3,5 φορές, αντίστοιχα. Το διάστημα 2016-2020 παρατηρήσαμε σαφή μείωση της συχνότητας των κατολισθητικών γεγονότων. Αντίθετα, παραμένει αύξουσα η πορεία των πλημμυρικών συμβάντων. Μπορεί ο ρυθμός πλημμυρικών συμβάντων να παρουσιάζει αύξηση το διάστημα 2016-2020, εξετάζοντας ειδικότερα τα τελευταία τέσσερα χρόνια διαπιστώνουμε πως και τα συμβάντα πλημμυρών έχουν τάση μείωσης, βραδείας όμως. Αν και δεν έχουν εντοπιστεί σημαντικές αλλαγές στη χρήση γης με τη φυσική αναγέννηση να κυριαρχεί, παρατηρούμε ότι χρειάστηκαν 8 έτη, έως και το 2015 ώστε τα γεωμορφολογικά συμβάντα να αρχίζουν να παρουσιάζουν μείωση. Χαρακτηριστικό της σημαντικής επίπτωσης της δασικής πυρκαγιάς αποτελεί η εκτόξευση των κατολισθητικών συμβάντων το 2007», τονίζει και προσθέτει πως οι πυρκαγιές του 2007 αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα υδρογεωμορφολογικών επιπτώσεων.

«Οι μεταβολές της συχνότητας που παρατηρούμε πολύ έντονα στην Ηλεία, δεν εμφανίζονται με την ίδια ένταση στις υπόλοιπες υπό μελέτη πυρκαγιές της χώρας. Αυτό, έχει να κάνει με την έκταση του φαινομένου, τις γεωπεριβαλλοντικές συνθήκες, τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα αλλά και τους μετεωρολογικούς παράγοντες», επισήμανε.

«Προς το τέλος της δεκαετίας η πλήρης επάνοδος»

Παρακολουθώντας και καταγράφοντας συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια τις επιπτώσεις των πυρκαγιών στην Ηλεία, ο Θοδωρής Κονδύλης υπογραμμίζει ότι η έρευνά του κατέδειξε διαφορετικές τάσεις μεταξύ πλημμυρών και μετακινήσεων γεωμαζών και καταθέτει την πρόβλεψή του για το πότε θα επανέλθουμε στα προ της πυρκαγιάς δεδομένα.

«Δεκατρία χρόνια μετά, η πυρκαγιά της Ηλείας του 2007 εξακολουθεί να επηρεάζει τους μηχανισμούς απορροής της βροχής, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να αναπτύσσει πλημμυρικά και κατολισθητικά φαινόμενα. Την τελευταία πενταετία 2015-2020, οι κατολισθήσεις παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 50% συγκριτικά με την προηγούμενη πενταετία 2010-2015. Οι πλημμύρες φαίνεται να έχουν τάση μείωσης, αλλά ο ρυθμός τους ακόμα είναι υψηλός από αυτόν της προ πυρκαγιάς περιόδου. Η σταδιακή επαναφορά των ιδιοτήτων προστασίας των εδαφών από τη νέα βλάστηση, φαίνεται στη μείωση των κατολισθητικών φαινομένων από το 2015. Βέβαια, θα χρειαστούν ακόμα αρκετά χρόνια στο μέλλον ώστε να επανέλθουμε στα προ πυρκαγιάς επίπεδα. Εκτιμώ ότι αυτό θα φανεί ίσως προς το τέλος της νέας δεκαετίας, το 2030, κυρίως για τις πλημμύρες, και σαφώς νωρίτερα για τις κατολισθήσεις, πιθανότατα την τρέχουσα πενταετία, καθώς μειώνονται με πιο ταχύ ρυθμό», τόνισε.

Η δημοσίευση στο proini.news

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής