You are currently viewing Το καλοκαίρι τελειώνει, το Φθινόπωρο έρχεται…

Το καλοκαίρι τελειώνει, το Φθινόπωρο έρχεται…

του Κωνσταντίνου Τσούνη*

Το φετινό καλοκαίρι χαρακτηρίστηκε από παρατεταμένες ζέστες κατά διαστήματα όπως και από εμμονή στους βοριάδες κυρίως στην Ανατολική χώρα(ετησίες ή αλλιώς μελτέμια). Αν και δεν σημειώθηκε κάποιος πολύ ισχυρός καύσωνας με εντυπωσιακές θερμοκρασίες, εντούτοις είχαμε υψηλές ή αρκετά υψηλές θερμοκρασίες κατά τόπους για αρκετές μέρες, πράγμα που κούρασε αρκετά. Οι δε ισχυροί άνεμοι που αναφέρθηκαν ανωτέρω -σε συνδυασμό βέβαια και με τη ζέστη- διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στην εξάπλωση πυρκαγιών προκαλώντας σε κάποιες περιπτώσεις πολύ σημαντικές καταστροφές όπως στην περίπτωση της Εύβοιας λίγο πριν τη μεγάλη εορτή της Παναγίας φέτος τον Αύγουστο.

Ο φετινός Σεπτέμβρης, ήταν κι αυτός ένας μήνας στο μεγαλύτερο κομμάτι του καλοκαιρινός. Μάλιστα μέχρι την πρώτη μεταβολή του καιρού, οι θερμοκρασίες ήταν σχετικά υψηλές και τη νύχτα πράγμα που έκανε την κατάσταση από άποψης καιρού να προσιδιάζει σε κανονική θερινή περίοδο. Ωστόσο, τα πράγματα άλλαξαν με την πρώτη μεταβολή του καιρού κοντά στα τέλη του μήνα. Είχαμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στη Δυτική Ελλάδα και λιγότερο κατά τόπους στις υπόλοιπες περιοχές. Χαρακτηριστικότερη ήταν η περίπτωση του Πύργου Ηλείας όπου στην προκειμένη περίπτωση έπεσαν μέσα σε 3 ώρες, 100 λίτρα νερού ανά τετραγωνικό μέτρο. Γενικότερα στην Πελοπόννησο καθώς και σε κάποια νησιά του Ιονίου, υπήρξαν εκτεταμένες καταστροφές ενώ η κακοκαιρία ήταν υπεύθυνη και για την απώλεια τριών συνανθρώπων μας εξαιτίας χτυπημάτων από κεραυνούς. Σε επίπεδο συνολικότερης αλλαγής, η μεταβολή αυτή υπήρξε σημαντική, αφού έριξε τις θερμοκρασίες τις νυχτερινές ώρες και έτσι παρότι ο καιρός στη συνέχεια βελτιώθηκε, εντούτοις ο καιρός είχε ήδη αποκτήσει ένα μη θερινό χαρακτηριστικό τουλάχιστον για τα μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή τη νυχτερινή δροσιά. Σε συνδυασμό και με το μεγάλωμα της νύχτας, ο καιρός έδειχνε και δείχνει έστω και με τρόπο μη εμφατικό ότι δεν βρισκόμαστε πια στο καλοκαίρι.

Από εδώ και στο εξής…

O κυκλώνας Lorenzo συνεχίζει την πορεία του κινούμενος από τον κεντρονότιο Ατλαντικό προς την Ιρλανδία και την Αγγλία. Φαίνεται να φτάνει στην Αγγλία το μεσημέρι της Παρασκευής με την βαρομετρική πίεση στο κέντρο του να βαίνει αυξανόμενη ενώ σταδιακά θα μετατραπεί στη συνέχεια σε ένα απλό βαρομετρικό χαμηλό και θα εκφυλιστεί. Αν και αρχικά υπήρχαν ενδείξεις ότι το κυκλωνικό σύστημα δεν θα επέτρεπε στο πεδίο υψηλών πιέσεων των Αζορών να ανέλθει προς τη βορειοδυτική Ευρώπη, εντούτοις, με τα τελευταία δεδομένα παρατηρούμε ότι ο αντικυκλώνας βρίσκει δίοδο προς βορρά πριν την έλευση του χαμηλού στο Ηνωμένο Βασίλειο, έτσι long wave trough κατέρχεται δυτικά της χώρας μας οπότε και δημιουργείται βαρομετρικό χαμηλό το οποίο θα ξεκινήσει την πορεία του από το Ιόνιο κινούμενο βορειοανατολικά προκαλώντας βροχές και καταιγίδες στις περισσότερες περιοχές της χώρας(Πέμπτη-Παρασκευή). Στη συνέχεια πρόσκαιρα ο καιρός θα βελτιωθεί και το Σαββατοκύριακο θα επικρατήσει σχετικά καλός και ψυχρός καιρός ενώ μικρό ενδεχόμενο τοπικών βροχών υπάρχει για την Κυριακή. Ωστόσο, η σκακιέρα της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας της Ευρώπης μας ετοιμάζει ένα νέο show. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρούμε ότι το απόγευμα της Κυριακής σύστημα χαμηλών πιέσεων από τον Ατλαντικό με κέντρο περί τα 980mb κινείται ανατολικά. Ωστόσο, ισχυρός και εκτεταμένος αντικυκλώνας έχει προλάβει να ανέλθει και να εκταθεί βορειοανατολικά και εξαιτίας της τροχιάς του συστήματος χαμηλών πιέσεων του ωκεανού ανοίγει χώρο ώστε να κατέλθουν ψυχρότερες αέριες μάζες από τη βορειοανατολική Ευρώπη στην ευρύτερη γεωγραφική γειτονιά δυτικά της χώρας μας. Ως απόρροια της ανωτέρω εξέλιξης, όλα τα δεδομένα συντείνουν σε δημιουργία βαρομετρικού χαμηλού στον ευρύτερο χώρο νοτίως της Ιταλίας με κίνηση προς το Ιόνιο. Το πού ακριβώς θα δημιουργηθεί το χαμηλό και η ακριβής χρονική και χορική κατανομή των διεργασιών που θα λάβουν χώρα, θα κρίνουν εν πολλοίς την τύχη αυτής της μεταβολής. Πάντως, αυτού του είδους οι κακοκαιρίες συνήθως είναι δυνητικά επικίνδυνες για αρκετές περιοχές. Προκαλούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες που πολλές φορές κατά τόπους είναι και ανατροφοδοτούμενες. Επίσης, σε όλα αυτά, διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο οι υψηλές ακόμη θερμοκρασίες (SST) των θαλασσών καθώς και η συσσωρευμένη ενέργεια που υπάρχει ως απόρροια της ηλιακής ακτινοβολία και της εισόδου μιας σοβαρής διαταραχής για πρώτη φορά φέτος σε νότια τμήματα της ευρωπαϊκής ηπείρου. Ωστόσο, πέραν της Δυτικής χώρας για την οποία είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα δεχθεί ισχυρές βροχές και καταιγίδες, για τις υπόλοιπες περιοχές θα χρειαστεί να περιμένουμε αφού η αρχική θέση και η τροχιά του χαμηλού θα καθορίσουν σε σημαντικό βαθμό την κατανομή των φαινομένων της δράσης του.

Πρόγνωση των επόμενων ημερών

Πέμπτη: Αναμένεται βαθμιαία σημαντική μεταβολή του καιρού με κύριο χαρακτηριστικό τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες σχεδόν σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Βροχές και καταιγίδες θα έχουμε επίσης ΚΑΤΑ ΤΟΠΟΥΣ στα Βόρεια και Κεντρικά διαμερίσματα της χώρας. Τα φαινόμενα δεν αποκλείεται τοπικά να είναι έντονα.Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4-6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Παρασκευή: Τα φαινόμενα της Πέμπτης αναμένεται να επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οπότε και θα έχουμε περάσματα ισχυρών βροχών και καταιγίδων σε μεγάλη γεωγραφική έκταση, συμπεριλαμβανομένου του Νομού Αττικής και της πόλης των Αθηνών. Τα ισχυρότερα φαινόμενα αναμένονται στα Δυτικά, τα Κεντρικά, τα Βόρεια, το Ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Αυτό σημαίνει περισσότερη προσοχή σε αυτές τις περιοχές, όχι όμως ότι κατά τόπους τα φαινόμενα δεν μπορούν να είναι ισχυρά και αλλού. Άλλωστε η καταιγίδα είναι από μόνη της ένα βίαιο και έντονο καιρικό φαινόμενο.
Οι άνεμοι θα πνέουν Ν 5-7 και από τα απόγευμα στα βορειοδυτικά θα στραφούν σε ΒΒΔ με την ίδια ένταση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στις περισσότερες περιοχές με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά νησιωτικά τμήματα.

Σάββατο-Κυριακή: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο πρώτο μισό του Σαββάτου στο νοτιοανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Στα υπόλοιπα καλός καιρός με ενδεχόμενο τοπικών βροχών στα ηπειρωτικά. Την Κυριακή, γενικά καλός καιρός με ενδεχόμενο τοπικών βροχών ή μεμονωμένων καταιγίδων στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.
Οι άνεμοι αρχικά ΝΝΔ και στη συνέχεια ΒΔ 4-6 μποφόρ. Την Κυριακή θα στραφούν σε Δ 3-5 και τοπικά 6.
Η θερμοκρασία σε μικρή πτώση κυρίως το Σάββατο.

Δευτέρα- Τρίτη: Επισφαλής η πρόγνωση μιας και δεν γνωρίζουμε τις ακριβείς προθέσεις του βαρομετρικού χαμηλού όπως γράφθηκε και ανωτέρω. Ωστόσο με τα τωρινά δεδομένα, θα λέγαμε ότι:
Αναμένεται επιδείνωση του καιρού από τα Δυτικά και Βόρεια με κύριο χαρακτηριστικών τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες από το βράδυ της Δευτέρας καθώς και την Τρίτη θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Τα φαινόμενα κατά τόπους είναι πιθανό να είναι ισχυρά.

ΥΓ 1: Προσοχή την Πέμπτη στη Δυτική χώρα και την Παρασκευή κατά τόπους σε όλη τη χώρα. Προσοχή εκ νέου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

ΥΓ 2: Δείξτε προσοχή όταν εκδηλώνονται έντονα καιρικά φαινόμενα. Μην υπερεκτιμάτε τις δυνατότητες σας, φερθείτε με λογική και σύνεση πάντοτε με γνώμονα τη διαφύλαξη της ανθρώπινης ζωής.

ΥΓ 3: Να ενημερώνεστε από τις επίσημες πηγές, είτε δηλαδή την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία είτε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών που εκδίδουν τακτά και έκτακτα δελτία καιρού. Διαφορικά, να ενημερώνεστε από άτομα της απολύτου εμπιστοσύνης σας. Ο καιρός ΔΕΝ είναι παιχνίδι.

Καλό Φθινόπωρο σε όλες και όλους!

*Τσούνης Κωνσταντίνος (τελειόφοιτος τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Πειραιώς, ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΑ ασχολούμενος με τον Καιρό και τη Μετεωρολογία)

 

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής

Αφήστε μια απάντηση