You are currently viewing Τεράστια καταστροφή με δεκάδες νεκρούς σε Γερμανία, Βέλγιο

Τεράστια καταστροφή με δεκάδες νεκρούς σε Γερμανία, Βέλγιο

Τουλάχιστον 92 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες αγνοούνται στη Γερμανία (81) και στο Βέλγιο (11), έπειτα από έντονες πλημμύρες που μετέτρεψαν τα ρέματα και τους δρόμους σε χειμάρρους, παρασύροντας αυτοκίνητα και προκαλώντας την κατάρρευση κτιρίων. Ενα εξαιρετικά αργοκίνητο βαρομετρικό χαμηλό προκάλεσε την υπερχείλιση ποταμών και φραγμάτων, με καταστροφές πρωτοφανούς έκτασης στα κρατίδια της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας και της Ρηνανίας-Παλατινάτου. «Εχουμε νεκρούς, αγνοούμενους, ανθρώπους που ακόμη κινδυνεύουν. Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο», δήλωσε η πρωθυπουργός της Ρηνανίας-Παλατινάτου, Μαλού Ντράιερ. «Είναι πραγματικά τρομακτικό».

Διακοπή επικοινωνιών

Οι επιχειρήσεις διάσωσης παρεμποδίστηκαν λόγω της διακοπής των επικοινωνιών σε τμήματα της περιοχής νοτιοδυτικά της Κολωνίας. Δεκαοκτώ άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί στην επαρχία Αρβάιλερ και 70 άτομα αναφέρθηκε ότι αγνοούνται μετά την κατάρρευση αρκετών σπιτιών κατά τη διάρκεια της νύχτας στο χωριό Σουλντ στα νοτιοδυτικά της Κολωνίας. Οι Αρχές χρησιμοποίησαν φουσκωτά σκάφη και ελικόπτερα και ο γερμανικός στρατός έστειλε 200 στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα για να ανοίξουν τους δρόμους και να βοηθήσουν στην επιχείρηση διάσωσης.

Οι βροχοπτώσεις περιορίστηκαν χθες το μεσημέρι, αλλά τα πλημμυρικά φαινόμενα μετατοπίστηκαν πιο κοντά στις εκβολές του ποταμού Ρήνου. Παράλληλα, φόβοι εκφράζονταν για την ευστάθεια φράγματος στην κοιλάδα Στάινμπαχ, της οποίας οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν προληπτικά. Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ σε δηλώσεις της από την Ουάσιγκτον, όπου βρισκόταν χθες, εμφανίστηκε συγκλονισμένη και εξέφρασε τη συμπαράστασή της στις οικογένειες των νεκρών και των αγνοουμένων. «Η λέξη πλημμύρα δεν περιγράφει αυτό που συνέβη», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. Ο συντηρητικός υποψήφιος για την καγκελαρία και πρωθυπουργός του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, Αρμιν Λάσετ, απέδωσε τα ακραία καιρικά φαινόμενα στην υπερθέρμανση του πλανήτη. Προέβλεψε πως «θα αντιμετωπίζουμε τέτοια γεγονότα ξανά και ξανά, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιταχύνουμε τα μέτρα προστασίας του κλίματος σε ευρωπαϊκό, ομοσπονδιακό και παγκόσμιο επίπεδο, επειδή η κλιματική αλλαγή δεν περιορίζεται σε ένα κράτος».

Στο Βέλγιο, περίπου 10 σπίτια κατέρρευσαν στο Πέπινστερ, αφού υπερχείλισε ο ποταμός και περισσότερα από 1.000 σπίτια εκκενώθηκαν. Η κυκλοφορία στον ποταμό Μεύση διακόπηκε, καθώς υπήρχε μεγάλος κίνδυνος υπερχείλισης.

Στην Ολλανδία οι υπερχειλίσεις των ποταμών έπληξαν πολλά σπίτια στη νότια επαρχία της Λιμβουργίας, όπου εκκενώθηκαν πολλές μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Τμήμα ενός από τους πιο πολυσύχναστους αυτοκινητοδρόμους της Ολλανδίας έκλεισε λόγω των πλημμυρών και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης έδειξαν πλάνα μιας ομάδας παραθεριστών να βγαίνουν από παράθυρο ξενοδοχείου για να σωθούν.

Οι ασυνήθιστα έντονες καταιγίδες έχουν πλήξει και τη βορειοανατολική Γαλλία, όπου κατέστρεψαν δέντρα και προκάλεσαν το κλείσιμο δεκάδων δρόμων. Την ίδια στιγμή που η Δυτική Γερμανία κυριολεκτικά πνιγόταν, στην Ανατολική Γερμανία ο ήλιος έλαμπε και το θερμόμετρο έδειχνε 30 βαθμούς Κελσίου.

Πηγή: BBC, ITV News, kathimerini.gr

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής