You are currently viewing Σύντομη ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας – Εκτίμηση επερχόμενης κακοκαιρίας

Σύντομη ανάλυση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας – Εκτίμηση επερχόμενης κακοκαιρίας

του Κωνσταντίνου Τσούνη

Ο Χειμώνας που διανύουμε, ως τώρα ήταν πολύ θερμός με σχετικά καλό καιρό και ήπιες θερμοκρασίες. Παρόμοιο μοτίβο υπήρξε και κατά τη διάρκεια του Φθινοπώρου, οπότε και ο Σεπτέμβρης και ο Οκτώβρης κύλησαν με καλό καιρό και λίγες κακοκαιρίες. Αντίθετα, ο Νοέμβριος ήταν ένας μήνας κατά τον οποίο έπεσε πολύ νερό σε όλη τη χώρα με τη θερμοκρασία όμως να είναι και πάλι πολύ ανεβασμένη σε σχέση με τη μέση κλιματική τιμή.

Εισερχόμενοι στον Δεκέμβριο, αυτή η κατάσταση μέχρι και την Παραμονή των Χριστουγέννων δεν άλλαξε, αφού εκ νέου κινηθήκαμε σε υψηλότερες ή και αρκετά υψηλότερες θερμοκρασίες από τις αντίστοιχες φυσιολογικές για την εποχή. Από την Παραμονή των Χριστουγέννων, επήλθε επικράτηση των ανέμων του βορείου τομέα εν αντιθέσει με όλο το προηγούμενο διάστημα, κάτι που έριξε τη θερμοκρασία και έδωσε ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ κάποια χιόνια σε ορεινά τμήματα ιδίως της Ανατολικής Στερεάς και της Εύβοιας και μας χάρισε έστω και πολύ αργά την χειμερινή αίσθηση.

Από πλευράς ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, αφού περάσαμε έναν Νοέμβρη με διαρκή συστήματα να μας προσεγγίζουν από τα βορειοδυτικά και να δημιουργούν χαμηλά στα δυτικά της χώρας μας φέρνοντάς μας βροχές και φυσικά νοτιάδες καθώς και διάστημα ζωνικής κυκλοφορίας σε μεγάλο κομμάτι του Δεκέμβρη, εντούτοις τις τελευταίες μέρες έχει επέλθει μια μεσημβρινότητα στην κυκλοφορία με τον Αζορικό αντικυκλώνα να προσπαθεί να επικρατήσει ολοκληρωτικά στη βορειοδυτική Ευρώπη ώστε να κάμψει την ροή των συστημάτων χαμηλών πιέσεων του Ατλαντικού ωκεανού.

Ουσιαστικά, το πεδίο υψηλών πιέσεων προσπάθησε τρεις φορές να ανέλθει. Μία στις 24/12, μία στις 26 και μία τις αμέσως επόμενες ημέρες. Και στις τρεις αυτές περιπτώσεις, προκάλεσε πτώση θερμοκρασίας στην περιοχή μας, ανέμους του βόρειου τομέα, τοπικές βροχές σε πεδινά και λίγα χιόνια σε ορεινά τμήματα της Ανατολικής χώρας. Τρίτη όμως και φαρμακερή. Ο αντικυκλώνας, καταφέρνει τις αμέσως επόμενες ημέρες να ανέλθει αρκετά βόρεια φτάνοντας σαφώς βορειότερα από το γεωγραφικό πλάτος της Μεγάλης Βρετανίας. Έτσι, λειτουργεί ως αποτελεσματικός εμποδιστής της ατλαντικής ροής. Στα κράσπεδα του αντικυκλώνα, πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής/αρκτικής προέλευσης κινούνται ταχέως προς νότο και συγκεκριμένα προς τα Βαλκάνια και την περιοχή μας. Υπό αυτές τις συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, ξεκινά η ψυχρή εισβολή των επόμενων τριών ημερών. Οι υψηλές πιέσεις στη Βορειοδυτική Ευρώπης θα συνδυαστούν με χαμηλές πιέσεις στην ανατολική Μεσόγειο, αφού ταυτόχρονα οργανώνεται σύστημα χαμηλών πιέσεων νοτιοανατολικά- νότια της χώρας μας δρώντας ως σαφές δυναμικό αίτιο και εντείνοντας σημαντικά την αστάθεια στις γύρω περιοχές.

Με δεδομένα τα ανωτέρω αναφερθέντα, αναμένεται έντονη κακοκαιρία στη χώρα, από αύριο μέχρι και τη Δευτέρα με κύρια χαρακτηριστικά:
1) Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα τουλάχιστον 5-8 βαθμούς σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα.
2) Σημαντική ενίσχυση των ανέμων σε πολύ θυελλώδεις με την ένταση τους να φτάνει τα 9 με 10 μποφόρ στο Αιγαίο. Μιλάμε πάντα για ανέμους βόρειας συνιστώσας.
3) Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε θαλάσσια-παραθαλάσσια-πεδινά τμήματα της νότιας, ανατολικής και νοτιοανατολικής νησιωτικής κυρίως χώρας. Οι ισχυρότερες καταιγίδες αναμένονται σε Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, νοτιοανατολικό Αιγαίο.
4) Πυκνές χιονοπτώσεις σε ημιορεινές-ορεινές περιοχές Κυκλάδων, Κρήτης. Σε ορεινές, ημιορεινές αλλά και περιοχές με χαμηλό σχετικά υψόμετρο στην Πελοπόννησο. Σε πεδινά τμήματα στην ανατολική ηπειρωτική χώρα από τη Νότια Μαγνησία και νοτιότερα. Σε ορεινά, ημιορεινά και κατά τόπους σε περιοχές με χαμηλό ή πολύ χαμηλό υψόμετρο σε Εύβοια και Αττική. Κατά τόπους και σε πεδινές περιοχές (π.χ. Βόρεια Αττική, Βορειοδυτική Αττική, Δυτική Αττική, Βόρεια Εύβοια).
5) Ισχυρός παγετός στα Δυτικά, Κεντρικά και Βόρεια ηπειρωτικά.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΟΥΝ
α) Η εισβολή έστω και χλιαρή κυρίως ως προς τις θερμοκρασίες της στην κατώτερη ατμόσφαιρα, έρχεται στο peak της διάρκειας της νύχτας, στοιχείο που έχει αδιαμφισβήτητα τη σημασία του.
β) Αναμένεται έντονος υετός, στοιχείο που δυνητικά καθίσταται ικανό να ρίχνει τα υψόμετρα χιονόπτωσης χαμηλά και σίγουρα χαμηλότερα από τις ικανότητες των ψυχρών αερίων μαζών αν κριθούν αυτές αμιγώς θερμοκρασιακά.
γ) Η κακοκαιρία αναμένεται να έχει σημαντική διάρκεια σχεδόν 3 ημερών. Τα τελευταία χρόνια σπανίζουν οι κακοκαιρίες με σημαντική διάρκεια, οπότε οι χειμωνόφιλοι είναι μια καλή ευκαιρία να το απολαύσουμε.
δ) Η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ 500mb και 850mb εγείρει υποψίες για εμφάνιση καταιγίδων, ένα στοιχείο που δύναται να επιτείνει την περαιτέρω πτώση των υψομέτρων χιονιού.

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ 28/12/2019-30/12/2019
Αναμένεται από αύριο Σάββατο, βίαιη ψυχρή εισβολή η οποία θα φέρει σημαντική πτώση θερμοκρασίας, ισχυρές βροχές και καταιγίδες(σε θαλάσσια, παραθαλάσσια), βοριάδες ως 9 -10 μποφόρ(πιθανή έκδοση απαγορευτικού απόπλου) και ισχυρές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινά τμήματα. Οι περιοχές που θα δεχθούν τις ισχυρότερες βροχές και καταιγίδες είναι οι ανωτέρω αναφερθείσες της ανατολικής, νοτιοανατολικής νησιωτικής χώρας. Οι ισχυρότερες χιονοπτώσεις αναμένονται σε όλα τα ορεινά και ημιορεινά των νομών Μαγνησίας(αφορά το νότιο κατά βάση τμήμα της), Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Εύβοιας, Αττικής καθώς και όλων των νομών της Ανατολικής Πελοποννήσου. Ισχυρές χιονοπτώσεις στα πεδινά θα εκδηλωθούν στη Νότια Μαγνησία, στη Φθιώτιδα, στη Βοιωτία και τη Φωκίδα. Χιόνια μέσα σε Λαμία, Λειβαδιά, Θήβα ίσως και μέσα στην Άμφισσα. Στην Εύβοια, χιονοπτώσεις στα πεδινά είναι πιθανόν να εκδηλωθούν από το κεντρικό τμήμα του νησιού και βορειότερα ενώ γενικότερα είναι πιθανό να υπάρξουν μεγάλες διαφοροποιήσεις από περιοχή σε περιοχή ως προς το υψόμετρο έναρξης χιονόπτωσης. Επισημαίνεται ότι, γενικώς στους νομούς που αναφέρθηκαν ανωτέρω, όπου δεν θα χιονίζει, σε γενικές γραμμές ο καιρός θα είναι κλειστός και θα επικρατεί χιονόνερο ή βροχή στα πεδινότερα παραθαλάσσια. Στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, καθώς και στη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα, στην είσοδο
του ψυχρού μετώπου είναι πιθανό να χιονίσει πρόσκαιρα κατά τόπους και σε πεδινά  τμήματα όμως γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί, θα επικρατήσουν χαμηλές θερμοκρασίες και ισχυρός παγετός.

ΑΤΤΙΚΗ
Τελευταία αφήσαμε την Αττική, μιας που είναι η πλέον δύσκολη περιοχή ως προς την ανίχνευση των καιρικών συνθηκών που εν τέλει θα επικρατήσουν στο νομό και κυρίως αναφορικά με τα υψόμετρα χιονόπτωσης, τα οποία φαίνεται να ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή. Αυτά που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα είναι ότι πρόκειται για μια σημαντική ψυχρή εισβολή η οποία θα φέρει από αύριο ως και την Τρίτη πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ισχυρούς βοριάδες ως 8 μποφόρ στα ανατολικά του νομού καθώς και πάλλευκα βουνά(Πάρνηθα, Πεντέλη, Υμηττός). Ωστόσο, οι χιονοπτώσεις δεν θα σταματήσουν εκεί.
Αρχικά, αναμένεται σημαντική επιδείνωση από αύριο κιόλας με τοπικές βροχές και συνακόλουθη πτώση της θερμοκρασίας και ενίσχυση των βοριάδων. Από το μεσημέρι χιόνια στα ορεινά και ημιορεινά και μέσα στη νύχτα προς Κυριακή βαθμιαία τα χιόνια θα τείνουν να κατέβουν χαμηλότερα στα υπερβόρεια και πιθανώς στα βόρεια προάστια. Δεν αποκλείεται το απόγευμα-βράδυ του Σαββάτου υποτροπή του καιρού με το χιόνι να πολιορκεί το λεκανοπέδιο στο μπάσιμο του ψυχρού μετώπου. Εννοείται ότι θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις στα βουνά του νομού. Το διάστημα μεσημέρι Κυριακής μεσημέρι Δευτέρας αναμένεται περαιτέρω επιδείνωση με το χιόνι να πολιορκεί τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα το λεκανοπέδιο των Αθηνών και να φτάνει μέσα σε αυτό. Ενδεικτικό υψόμετρο 200-300 μέτρα, το οποίο θα ελαττώνεται προς το μηδενικό υψόμετρο όσο θα κινείται κανείς βόρεια και δυτικά στο Νομό και θα αυξάνεται όσο θα κινείται Νότια και Ανατολικά στο Νομό. Επιπλέον, το υψόμετρο θα μειώνεται σχετικά όσο θα κινείται κανείς προς τους ορεινούς όγκους του νομού, οι οποίοι κατά διαστήματα θα επηρεάζονται από χιονοπτώσεις. Κατά της διάρκεια της νύχτας της Κυριακής προς Δευτέρα και τα ξημερώματα-πρωί της Δευτέρας, υπάρχει πιθανότητα να χιονίσει και μέσα στην Αθήνα(μιλάμε για ΑΠΛΗ χιονόπτωση σε κάποιες περιοχές του λεκανοπεδίου και όχι παντού φυσικά) όμως οι ουσιαστικότερες χιονοπτώσεις θα είναι σε μεγαλύτερο υψόμετρο, στα βόρεια προάστια κλπ, ενδεικτικά από 200 με 300 μέτρα και πάνω και με τις αναφορές που έγιναν ανωτέρω σχετικά με τις υψομετρικές διαφοροποιήσεις.

ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
Νέα χειμερινή επιδείνωση του καιρού είναι πιθανό να έχουμε από την Πέμπτη
2/1/2020

Χρόνια Πολλά σε όλους, καλή Χρονιά με υγεία για εσάς και τις οικογεννειές σας!

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής

Αφήστε μια απάντηση