You are currently viewing Σοβαρή ψυχρή εισβολή ενόψει

Σοβαρή ψυχρή εισβολή ενόψει

του Κωνσταντίνου Τσούνη

Μεσημβρινή έξαρση παρατηρείται στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία της Ευρώπης καθ’ όλη τη διάρκεια των τελευταίων 10 ημερών. Αν και ο Χειμώνας ήταν πολύ ήπιος ως ανύπαρκτος κατά το μεγαλύτερο διάστημα του Δεκεμβρίου, εντούτοις από τις 24/12/2019 οι καιρικές συνθήκες έχουν μεταβληθεί προς το ψυχρότερο και το πιο χειμερινό, θυμίζοντας μας με εκκωφαντικό τρόπο ότι πλέον βρισκόμαστε στον Χειμώνα. Επιστέγασμα αυτής της αλλαγής στη γενική εικόνα του καιρού υπήρξε η κακοκαιρία Ζηνοβία, όπως ονομάστηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η οποία έφερε μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, πολλά νερά σε νότια, νοτιοανατολικά παραθαλάσσια τμήματα, ανέμους που προκάλεσαν έκδοση απαγορευτικού απόπλου και βέβαια σφοδρότατες χιονοπτώσεις σε τμήματα της ανατολικής ηπειρωτικής Ελλάδας με έμφαση στη Βοιωτία, τη Δυτική και Βορειοδυτική Αττική και τμήματα της Εύβοιας. Ειδική μνεία επιβάλλεται να γίνει σε περιοχές της Βορειοδυτικής Αττικής(Βίλια, Ερυθρές, Κάζα, Δερβενοχώρια)  αλλά και στην πόλη της Θήβας όπου είχαμε αποκλεισμούς, διακοπές ρεύματος και άλλα προβλήματα χάρη στο ύψος του χιονιού που σε πολλές περιπτώσεις ξεπέρασε το 1 μέτρο. Επιπλέον, ακόμη και η Εθνική Οδός Αθηνών-Λαμίας έκλεισε για αρκετές ώρες ενώ χιόνισε και στο λεκανοπέδιο της Αθήνας όπως είχαμε εκτιμήσει στην προηγούμενη ανάλυση, υποβοηθούντος του παγερού βορειοδυτικού ανέμου μέχρι και σε πεδινά ή και παραθαλάσσια τμήματα(κυρίως της Δυτικής Αττικής) παρά την δύσκολη προγνωστικά και ως προς την προσέγγισή της διάταξη.

Αναφορικά με την εξέταση της κατάστασης σε επίπεδο ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι έχουμε εισέλθει σε ένα καθαρά μεσημβρινό pattern. Σε αυτές τις περιπτώσεις, είθισται να έχουμε συνεχόμενες προσπάθειες κατάβασης ψύχους προς την περιοχή μας, εξαιτίας συνεχούς ανασύνταξης του ισχυρού πεδίου υψηλών πιέσεων στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής, Δυτικής, Βορειοδυτικής Ευρώπης. Με τις υψηλές πιέσεις λοιπόν να δεσπόζουν στη συγκεκριμένη περιοχή, οι ψυχρότερες αέριες μάζες που βρίσκονται βορειότερα, βορειοανατολικότερα βρίσκουν δίοδο προς νότο κινούμενες στα κράσπεδα του αντικυκλωνικού μπλοκ που εμποδίζει την ατλαντική ροή, φέρνοντας στην ευρύτερη γεωγραφική μας γειτονιά σημαντικές ψυχρές εισβολές. Ήδη, χάρη στο συγκεκριμένο μοτίβο ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, είχαμε δύο ψυχρές εισβολές. Η μία ήταν η Ζηνοβία στην οποία έγινε αναφορά ανωτέρω και η άλλη σημειώθηκε το ξημέρωμα της 2/1/2020 οπότε και χιόνισε ασθενώς σε βόρεια προάστια ενώ φρεσκαρίστηκε το ήδη υπάρχον χιόνι στους ορεινούς όγκους της Αττικής. Πρόσκαιρα χιόνισε και σε χαμηλά ή πολύ χαμηλά υψόμετρα στο Νομό Ευβοίας. Όταν επικρατεί αυτό το μοτίβο λοιπόν, συνηθίζεται οι κακοκαιρίας να εμφανίζονται σε τριπλέτες με διαφορά μόλις μερικών ημερών. Αυτό πρόκειται να συμβεί και τώρα, μάλιστα με την επερχόμενη εισβολή των Θεοφανίων να είναι η ισχυρότερη από την συγκεκριμένη τριάδα κακοκαιριών.

Αναφορικά, με την επόμενη κακοκαιρία υπό το μοτίβο που αναφέρθηκε ανωτέρω, το εκτεταμένο πεδίο υψηλών πιέσεων <<σκάβει>> πολύ ψυχρές αέριες μάζες οι οποίες εξαναγκάζονται σε κίνηση προς νότο. Η lwt που δημιουργείται κινείται ταχέως προς τη χώρα μας, ρίχνοντας σημαντικά τις θερμοκρασίες από το μεσημέρι της Κυριακής. Στη συνέχεια, δημιουργείται σύστημα χαμηλών πιέσεων στο νοτιοανατολικό Αιγαίο, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει ως σαφές δυναμικό αίτιο και μηχανισμός παραγωγής υετού, προκαλώντας χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά αλλά και σε ημιορεινά και ορεινά τμήματα των Κυκλάδων και της Κρήτης. Ισχυρές βροχές σε νότια, νοτιοανατολικά πεδινά, παραθαλάσσια. Στη συνέχεια, και με το μέγιστο της ψυχρής μεταφοράς, είναι πιθανό να χιονίσει εκ νέου σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο των ανωτέρω αναφερθεισών περιοχών εξαιτίας του μηχανισμού lake effect, χάρη στις χαμηλές θερμοκρασίες στην κατώτερη ατμόσφαιρα. Να επισημανθεί, ότι είναι πιθανό να χιονίσει πρόσκαιρα και στη Βόρεια αλλά και στη Δυτική χώρα στο μπάσιμο του ψυχρού μετώπου, ενώ λίγο μεγαλύτερη διάρκεια δείχνουν να έχουν τα φαινόμενα στην κεντρική Ελλάδα, πριν επικεντρωθούν στις προσκείμενες στο Αιγαίο πέλαγος περιοχές. Η κακοκαιρία θα παρουσιάσει ουσιαστική ύφεση την Τρίτη.

Υπό τις ανωτέρω αναφερθείσες συνθήκες ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, νέα επιδείνωση του καιρού αναμένεται το τριήμερο Κυριακή-Τρίτη με τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα της τάξης των 10 βαθμών Κελσίου.
  • Ενίσχυση των βοριάδων σε πολύ θυελλώδεις, οι οποίοι στο Αιγαίο κατά τόπους θα φτάσουν και τα 10 μποφόρ.
  • Ισχυρότατες βροχές και καταιγίδες σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα της νότιας, νοτιοανατολικής νησιωτικής χώρας με έμφαση σε Δωδεκάνησα και Κρήτη.
  • Πυκνές χιονοπτώσεις όχι μόνο στα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της ανατολικής ηπειρωτικής χώρας. Πιο συγκεκριμένα, χιονοπτώσεις θα πρέπει να αναμένονται από τη Μαγνησία και νοτιότερα και κυρίως στους νομούς Εύβοιας, Βοιωτίας, Αττικής, λιγότερο στη Φθιώτιδα καθώς και στους νομούς της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου. Στους νομούς Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας οι χιονοπτώσεις θα αφορούν και πεδινά τμήματα. Στους νομούς της Βορειοανατολικής Πελοποννήσου, χιονοπτώσεις και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο ενώ χιόνια θα πέσουν και σε ορεινά και ημιορεινά τμήματα των Κυκλάδων και της Κρήτης.
  • Ισχυρότατος παγετός στα Δυτικά, Κεντρικά και βέβαια Βόρεια ηπειρωτικά.

 

ΑΤΤΙΚΗ

Σοβαρή επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι της Κυριακής με τοπικές βροχές στα πεδινά και χιόνια στα ορεινά και βαθμιαία στα ημιορεινά, με συνακόλουθη αισθητή πτώση της θερμοκρασίας και βέβαια σημαντική ενίσχυση των βοριάδων στα 7-8 και τοπικά στα ανατολικά του νομού 9 μποφόρ.
Από το βράδυ της Κυριακής ως το πρωί της Τρίτης αναμένεται έντονη χειμερινή κακοκαιρία στο νομό με χιονοπτώσεις πιθανότατα και εντός λεκανοπεδίου. Χιονόστρωση φαίνεται να υπάρχει τουλάχιστον στα βόρεια προάστια ενώ δεν αποκλείεται και οι χιονοστρώσεις να κατέβουν χαμηλότερα και μέσα σε περιοχές του λεκανοπεδίου. Οι τελευταίες λεπτομέρειες είναι και εκείνες που εν πολλοίς θα καθορίσουν την τελική εξέλιξη του συγκεκριμένου χιονιά, με όλες τις ενδείξεις ωστόσο να κινούνται προς μία σημαντική κακοκαιρία η οποία απαιτεί σεβασμό και προσοχή προς αποφυγή πάσης φύσεως προβλημάτων.

Τέλος, επισημαίνω εκ νέου ότι η πλέον υπεύθυνη ενημέρωση πρέπει να γίνεται από τους επίσημος φορείς όπως είναι η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Καλή κακοκαιρία σε όλους, πάντοτε με σεβασμό στη μητέρα Φύση που βρίσκει διιστορικά τον τρόπο να ισορροπεί τις καταστάσεις.

Καλό τριήμερο! Χρόνια Πολλά!

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής

Αφήστε μια απάντηση