Βλέποντας κανείς τα βίντεο από το μικρό τσουνάμι σήμερα στην Κρήτη παρατηρεί πολίτες με άγνοια κινδύνου να παρατηρούν το φαινόμενο. Όπως κανείς δεν περίμενε την εξέλιξη του σεισμού το 2011 στην Ιαπωνία, μια φορά θα μας συμβεί και θα μας φταίει η κακή μας τύχη. Βέβαια, αυτή την άγνοια κινδύνου την βλέπουμε και σε άλλους, ακόμα και εύκολα προβλέψιμους, κινδύνους.
Χωλαίνουμε βαθιά στην πρόληψη, που σημαίνει εκπαίδευση και ενημέρωση, και αυτό φαίνεται τις τελευταίες δεκαετίες στην αύξηση νεκρών σε φυσικούς κινδύνους (πλημμύρες, πυρκαγιές), με την ολοένα αυξανόμενη τρωτότητα των συστημάτων που συγκροτούν τη σύγχρονη κοινωνία, πυροδοτώντας έτσι μια επιταχυνόμενη διαδικασία εκδήλωσης καταστροφών.
Είναι επιβεβλημένη η αλλαγή στρατηγικών και νοοτροπίας στο πεδίο της πρόληψης από την Πολιτική Προστασία.
Δείτε το βίντεο από τον μικρό τσουνάμι μετά τα 6,1R νότια της Κρήτης το απόγευμα 2 Μαΐου 2020
Όσον αφορά τον κίνδυνο τσουνάμι στην χώρα μας , είναι κάτι το οποίο γνωρίζουμε και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι, προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε. Δείτε τα σχετικά ρεπορτάζ του καθηγητή φυσικών καταστροφών και δημοσιογράφου ΑΝΤ1 κ.Νικόλα Βαφειάδη κατά το πρόσφατο παρελθόν.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΝΔΥΛΗΣ – (MSc) Μεταπτυχιακός φοιτητής Καταστροφών & Κρίσεων, Τμήματος Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)
e-mail: thkondilis@geol.uoa.gr