You are currently viewing Σεισμός 6R στη Θεσσαλία – Ζημιές σε σπίτια – Ένας ηλικιωμένος απεγκλωβίστηκε

Σεισμός 6R στη Θεσσαλία – Ζημιές σε σπίτια – Ένας ηλικιωμένος απεγκλωβίστηκε

Σεισμική δόνηση 6,0 βαθμών σημειώθηκε στις 12:16 με επίκεντρο 16 χιλιόμετρα Νότια της Ελασσόνας και 14 χιλιόμετρα Βόρεια -βορειοδυτικά ΒΔ της Λάρισας. Το εστιακό του βάθος ήταν στα 7,8 χιλιόμετρα. Τρία λεπτά αργότερα ακολούθησε δεύτερη δόνηση μεγέθους 4,9 ρίχτερ, ενώ μέσα σε 30 λεπτά σημειώθηκαν άλλοι δύο μετασεισμοί.  Σύμφωνα με τους σεισμολόγους τις επόμενες ημέρες θα είναι έντονη η μετασεισμική δραστηριότητα.

Ένας ηλικιωμένος απεγκλωβίστηκε στο Μεσοχώρι Ελασσόνας ενώ πολλές ζημιές έχουν υποστεί παλιά σπίτια στις γύρω περιοχές, όπως και δύο σχολεία στο Δαμάσι και στο Ζαρκο του Δήμου Φαρκαδόνας. Δεν κινδύνευσαν παιδιά. Καταστροφές έχει υποστεί και ο ιερός ναός Αγίου Δημητρίου στον Τύρναβο.  Βράχια έχουν πέσει στο δρόμο Λάρισας -Ελασσόνας στη Μελούνα και σε δρόμο στο Καστράκι Καλαμπάκας.

Οι κάτοικοι όλης της Θεσσαλίας βγήκαν τρομοκρατημένοι στους δρόμους αφού το μικρό εστιακό βάθος έκανε ιδιαίτερα αισθητή τη δόνηση σε ολόκληρη την κεντρική χώρα, ακόμα και στη Δυτική Μακεδονία.

Έγινε αισθητός στα Βαλκάνια – Τουρκία

Ο σεισμός έγινε αισθητός στα Βαλκάνια, στη Βόρεια Μακεδονία, Κόσσοβο και Μαυροβούνιο. Διέκοψαν το πρόγραμμα τους τα τουρκικά κανάλια για να μεταδώσουν την είδηση. 6,3 δίνουν την ένταση του σεισμού τα αμερικανικά σεισμολογικά κέντρα.

Κατολισθήσεις σημειώθηκαν στην περιοχή Καστράκι Καλαμπάκας και στην ΕΟ Ελάσσονας-Λάρισας.

Απεγκλωβίστηκε τετραπληγικός από σπίτι που κατέρρευσε στο Μεσοχώρι

Έχει καταρρεύσει σπίτι στο Μεσοχώρι όπου είχε εγκλωβιστεί νωρίτερα ένας ηλικιωμένος ο οποίος ήταν κατάκοιτος, ενώ η σύζυγός του πρόλαβε και βγήκε. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Δήμαρχος, Νίκος Γάτσας ο ηλικιωμένος απεγκλωβίστηκε.

Ζημιές έχουν σημειωθεί σε σπίτια στην περιοχή της Ελασσόνας και συγκεκριμένα στα χωριά που βρίσκονται Νότια του Δήμου Τυρνάβου. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη η πυροσβεστική και κλιμάκιο του Δήμου συνεχίζοντας τις έρευνες για ζημιές.

Τα χωριά Δαμάσι, Βλαχογιάννι και Μεσοχώρι ήταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού. Κατέρρευσε τοίχος σχολείου στο Δαμάσι. Το σχολείο ήταν κλειστό και ευτυχώς δεν υπήρχαν παιδιά στο χώρο. Ο ιερός ναός του Αγίου Νικολάου στον Τύρναβο έχει υποστεί ζημιές καθώς ένα τμήμα του έχει καταρρεύσει. Στο Βλαχογιάννι οι μαθητές βγήκαν εγκαίρως από τις τάξεις.

Προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες αντιμετωπίζουν ο Βόλος και η Μαγνησία μετά την ισχυρή σεισμική δόνηση.

Ο σεισμός ήταν πολύ δυνατός και είχε διάρκεια δήλωσε στην ΕΡΤ ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, προσθέτοντας πως είναι σε άμεση επικοινωνία με τον σεισμολόγο Ευθύμη Λέκκα και την Πολιτική Προστασία και τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά για τον συντονισμό των ενεργειών.

Ο καθηγητής του τμήματος Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Ευθύμιος Λέκκας ζήτησε μαθητές και εργαζόμενοι να μείνουν εκτός κτηρίων για τις επόμενες ώρες. Μετά τα 6,3R στις 12:16, έως τις 13:50 έχουν καταγραφεί τρεις δονήσεις με μέγεθος 5R, το φαινόμενο είναι σε πλήρη εξέλιξη. Όπως ανέφερε ο κ.Ε.Λέκκας, οι δονήσεις μεγάλου μεγέθους είναι προς τη θετική κατεύθυνση για να βεβαιωθούμε ότι το φαινόμενο βαίνει προς εκτόνωση.

Σε αυξημένη ετοιμότητα η Πολιτική Προστασία

Σε αυξημένη ετοιμότητα και πλήρη επιφυλακή βρίσκονται οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας. Όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις παραμένουν σε πλήρη επιφυλακή για άμεση παροχή βοήθειας εφόσον χρειαστεί, ενώ έχει ήδη ενεργοποιηθεί το Γενικό Σχέδιο “Εγκέλαδος” για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Aμεση/Βραχεία Διαχείριση των Συνεπειών από την Εκδήλωση Σεισμών.

Άμεσα ενεργοποιήθηκαν οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας (Πυροσβεστικό Σώμα, Ελληνική Αστυνομία, ΕΚΑΒ, ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού), ενώ η 1η, 2η, 7η και 8η Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και δυνάμεις τους κινούνται προς την περιοχή.

Πηγή: ert.gr

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής