ΠΡΟΣΟΧΗ! Περί “προγνώσεων” για το Πάσχα

Τις τελευταίες ημέρες, για πολλοστή φορά, στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο διαβάζουμε την είδηση “Σούβλα με βροχές και χιόνια – Τι καιρό θα κάνει το Πάσχα” “Μετεωρολόγοι προβλέπουν βροχερό και κρύο Πάσχα” κ.α. Αν και συνεχώς μετεωρολόγοι έχουν επισημάνει πάμπολλες φορές στα ΜΜΕ πως δεν υφίσταται πρόγνωση καιρού άνω των 6 ημερών, ωστόσο ακόμα και “σοβαρά” ειδησεογραφικά site εξακολουθούν να αναπαράγουν τέτοια θέματα.

Τα άρθρα αυτά είναι συνήθως ανυπόγραφα και ενώ χρησιμοποιούν επιλεκτικά επιστημονικούς όρους επιλέγουν να αγνοήσουν την κοινός αποδεκτή στην επιστημική κοινότητα χαοτική συμπεριφορά της ατμόσφαιρας που έχει ως συνέπεια την αδυναμία πρόγνωσης άνω των 6 ημερών και αρκετά συχνά ακόμα λιγότερων. Σε πειραματικό επίπεδο γίνονται μεσοπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις ωστόσο σε καμία περίπτωση οι επαγγελματίες μετεωρολόγοι δεν τις χρησιμοποιούν επιχειρησιακά.

Ένα θέμα με ένα πιασάρικο τίτλο χωρίς να εξηγεί απολύτως τίποτα, φυσικά δεν είναι πρόγνωση αλλά ούτε καν και εκτίμηση. Αν είχε καταφέρει η επιστήμη της μετεωρολογίας να κάνει αξιόπιστες προγνώσεις σε τέτοιο χρονικό βάθος, τότε θα είχαν εξαλειφθεί οι αστοχίες στις προγνώσεις μίας ή δύο ημερών.

Πολύ απλά δεν ξέρουμε από τόσο νωρίς το καιρό του Πάσχα.  Μην παρασύρεστε λοιπόν από βαρύγδουπους τίτλους.

Η ενημέρωση για τα καιρικά φαινόμενα δεν είναι για παιχνίδι, πρέπει να είναι πάνω από όλα ΥΠΕΎΘΥΝΗ, από ΈΓΚΥΡΕΣ πηγές, και να ΣΕΒΕΤΑΙ τους πολίτες!

Θοδωρής Κονδύλης

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής

Αφήστε μια απάντηση