You are currently viewing ΠΟΥ: Ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα Covid-19 σε μόλις 8 ημέρες

ΠΟΥ: Ένα εκατομμύριο νέα κρούσματα Covid-19 σε μόλις 8 ημέρες

Ακόμα κι αν οι κινεζικές αρχές διαμηνύουν πως η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, τα στοιχεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας δεν είναι ενθαρρυντικά.

Περίπου 9 εκατομμύρια είναι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και οι νεκροί πάνω από 469.000 σε ολόκληρο τον κόσμο.«Ένα εκατομμύριο κρούσματα έχουν καταγραφεί σε μόλις 8 ημέρες. Γνωρίζουμε πως η πανδημία είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια υγειονομική κρίση. Είναι μια οικονομική κρίση, μια κοινωνική κρίση και σε πολλές χώρες μια πολιτική κρίση. Οι συνέπειες της θα είναι ορατές τις δεκαετίες που θα έρθουν», ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ.

Τουλάχιστον 183.000 νέα κρούσματα καταγράφηκαν μόνο την Κυριακή σε 24 ώρες σε όλο τον κόσμο, οι περισσότερες νέες μολύνσεις που έχουν καταγραφεί σε μία μόνο ημέρα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους.

Απότομη αύξηση κρουσμάτων σε Ινδία και Βραζιλία

Βραζιλία και Ινδία καταγράφουν απότομη αύξηση των μολύνσεων και οι ΗΠΑ, η Κίνα και άλλες σκληρά πληγείσες χώρες αναφέρουν νέες εστίες, σύμφωνα με απολογισμό των πρακτορείων ειδήσεων Reuters και AFP.

Το πρώτο κρούσμα της νόσου Covid-19 καταγράφηκε στην Κίνα στις αρχές Ιανουαρίου και έως τα μέσα Μαρτίου τα κρούσματα έφθασαν τα 4,5 εκατομμύρια. Χρειάστηκαν μόλις 5 εβδομάδες για να διπλασιαστούν στα 9 εκατομμύρια, βάσει της καταμέτρησης.

Οι ΗΠΑ ηγούνται καταγράφοντας τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, άνω των 2,2 εκατομμυρίων ή το 25% του συνόλου των κρουσμάτων παγκοσμίως.

Η καταμέτρηση καταδεικνύει πως η ασθένεια εξαπλώνεται ταχύτερα στη Λατινική Αμερική, η οποία μετρά αυτή τη στιγμή το 23% όλων των κρουσμάτων.

Η Βραζιλία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων παγκοσμίως, πίσω από τις ΗΠΑ, και η Ινδία βρίσκεται καθ’ οδόν να ξεπεράσει τη Ρωσία, την τρίτη πλέον πληγείσα χώρα παγκοσμίως σε κρούσματα.

Ο αριθμός των μολύνσεων παγκοσμίως συνεχίζει να αυξάνεται σε ποσοστό περίπου 1%-2% την ημέρα από τις αρχές Ιουνίου.

Οι θάνατοι από την Covid-19 παγκοσμίως έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες 7 εβδομάδες.

Η κρίση επιδεινώνεται στη Βραζιλία, όπου ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τις 50.000, οι αρχές δεν διεξάγουν ευρέως διαγνωστικά τεστ και η χώρα παραμένει χωρίς έναν μόνιμο υπουργό Υγείας.

Στις ΗΠΑ, με περίπου 120.000 νεκρούς, καταγράφεται εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων έπειτα από μείωση εδώ και έναν μήνα, ενώ η χρήση της μάσκας δεν είναι υποχρεωτική στις περισσότερες πολιτείες.

Η Κίνα, επίσης, επιχειρεί να περιορίσει το νέο ξέσπασμα της επιδημίας στο Πεκίνο, όπου διαβεβαιώνει πως έχει τη δυνατότητα να υποβάλει σε εξετάσεις πάνω από 1 εκατομμύριο ανθρώπους την ημέρα, μονάχα στην κινεζική πρωτεύουσα.

Η Αυστραλία βρίσκεται, επίσης, ενώπιον της απότομης αύξησης των κρουσμάτων στη Βικτόρια.

Γερμανία: Ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων

Στη Γερμανία τα κρούσματα αυξάνονται ανησυχητικά. Τα περισσότερα συνδέονται με την λειτουργία σφαγείων στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία. Ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού αυξήθηκε σημαντικά.

Μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό ομόλογό του ο Χάϊκό Μάας απηύθυνε έκκληση για κοινή δράση με στόχο την ανάκαμψη:

«Η πιο επείγουσα εργασία στην Ευρώπη τώρα είναι να δημιουργήσουμε μια οικονομική και κοινωνική νέα αρχή. Είναι η βασική προτεραιότητα της γερμανικής προεδρίας που ξεκινά την 1η Ιουλίου με βασικό σύνθημε να κάνουμε την Ευρώπη ξανά ισχυρή μαζί. Θέλουμε μια θαραλλέα νέα αρχή αλλά πάνω από όλα θέλουμε μια νέα αρχή που να βασίζεται στην αλληλεγγύη και είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε πίσω καμία χώρα στην Ευρώπη»

Στην Γαλλία τα παιδιά επέστρεψαν στα σχολεία και άνοιξαν οι κινηματογράφοι. Μπορεί οι θάνατοι να μειώνονται, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες εντοπίστηκαν νέες εστίες έξαρσης του κορωνοϊού.

ΠΗΓΗ: gr.euronews.com

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής

Αφήστε μια απάντηση