You are currently viewing Μεγάλες πυρκαγιές σε Καλιφόρνια και Σιβηρία – Πλημμύρες στην Κίνα

Μεγάλες πυρκαγιές σε Καλιφόρνια και Σιβηρία – Πλημμύρες στην Κίνα

Για τρίτη φορά από τις αρχές Ιουνίου, οι νοτιοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες, βιώνουν την κόλαση επί γης. Ο υδράργυρος στην Κοιλάδα του θανάτου στην Καλιφόρνια, έφτασε τους 54,4 βαθμούς Κελσίου. Είναι υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί στην περιοχή μετά το 1913.

Υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία ευνοούν την εκδήλωση πυρκαγιών και η Καλιφόρνια αντιμετωπίζει ήδη εκατοντάδες περισσότερες από πέρσι. Τουλάχιστον 300 φωτιές μαίνονται την ίδια ώρα στην ανατολική Σιβηρία, η οποία απειλείται για άλλη μία χρονιά με τεράστια περιβαλλοντική καταστροφή. Η ασυνήθιστη ζέστη και οι ισχυροί άνεμοι δυσχεραίνουν το έργο χιλιάδων πυροσβεστών που προσπαθούν να ελέγξουν τα πύρινα μέτωπα με τη βοήθεια του στρατού. Το νερό που ρίχνουν τα πυροσβεστικά αεροσκάφη πολλές φορές εξατμίζεται πριν φτάσει στο έδαφος. Μοναδική όαση δροσιάς τα υδάτινα πάρκα. Οι αρχές ζητούν η κατανάλωση του νερού να γίνεται με φειδώ, καθώς σε αρκετές περιοχές εμφανίζονται ελλείψεις.

Οι δραματικές επιπτώσεις στο οικοσύστημα είναι ορατές και στη Βρετανική Κολομβία, στον Καναδά. Μύδια και άλλα οστρακοειδή μαγειρεύτηκαν μέσα στη θάλασσα,εξαιτίας του πρωτοφανούς κύμα καύσωνα. Πάνω από ένα εκατομμύριο θαλάσσια ζώα πέθαναν.

Οι ζεστές μάζες αέρα που έρχονται από την Αφρική, κάνουν και τη ζωή των κατοίκων της νότιας Ευρώπης δύσκολη.

Στη Μαδρίτη και τη Σεβίλη κάτοικοι και τουρίστες επιστράτευσαν το χιούμορ τους για να τα βγάλουν πέρα με τις εκρηκτικές θερμοκρασίες, Θαλάσσια σπορ, παιχνίδια στα συντριβάνια, άφθονα υγρά και βεντάλιες στην μάχη κατά του καύσωνα.

Παραλίες και ποτάμια γέμισαν με κόσμο, στην πιο ζεστή μέρα του φετινού καλοκαιριού για την Πορτογαλία.

Πάνω από το 75% είναι η πληρότητα και στα τουριστικά θέρετρα της Ρουμανίας.

Όταν το θερμόμετρο έδειξε τους 33 βαθμούς Κελσίου στη Μόσχα, ήταν αδύνατον για τους κατοίκους να υπακούσουν στις εντολές των αρχών και να μην βουτήξουν στον Μόσχοβα.

Δεν είναι όμως μόνο οι άνθρωποι που υποφέρουν. Με παγωμένες λιχουδιές,οι υπεύθυνοι του ζωολογικού κήπου στα Σκόπια προσπάθησαν να δροσίσουν τα ζώα. Ακόμα κι εκείνα που είναι συνηθισμένα σε υψηλές θερμοκρασίες έδειξαν να το έχουν ανάγκη.

Διαφορετικό το κλίμα στην Κίνα, όπου σφοδρές βροχοπτώσεις με πλημμύρες και κατολισθήσεις πλήττουν την επαρχία Σετσουάν. Πάνω από 20.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους.

Επιμέλεια: Κάλλη Λέκκα, Ανδριάνα Μαγγανιά

Πηγή: ΕΡΤ – ert.gr

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής