You are currently viewing Κύπρος: Εκτεταμένες ζημιές λόγω της κακοκαιρίας – Στα λευκά ντύθηκε το Τρόοδος

Κύπρος: Εκτεταμένες ζημιές λόγω της κακοκαιρίας – Στα λευκά ντύθηκε το Τρόοδος

Ζημιές προκάλεσαν οι αντίξοες καιρικές συνθήκες που έπληξαν την επαρχία Πάφου το τελευταίο διήμερο, με αποτέλεσμα δρόμοι να κλείσουν, ενώ λόγω της θαλασσοταραχής προκλήθηκαν καταστροφές στο παραλιακό μέτωπο της πόλης.

Η θάλασσα στη παραλιακή λεωφόρο της Ποσειδώνος βγήκε στη στεριά με αποτέλεσμα πέτρες, άμμος, και φύκια να καλύψουν. παραλιακό δρόμο και έτσι ο δρόμος έκλεισε.

Στο μέρος χτες ανήμερα των Χριστουγέννων έσπευσαν συνεργεία του Δήμου Πάφου για καθαρισμό της λεωφόρου και την αποκατάσταση των βλαβών.

Την περιοχή επισκέφτηκε χτες εκ μέρους του Δήμου Πάφου ο δημοτικός σύμβουλος, Γιώργος Κουννάς, για επιθεώρηση των ζημιών. Σε δηλώσεις του ο κ. Κουννάς ανέφερε πως ο Δήμος Πάφου προσπαθεί να βοηθήσει τους επηρεαζόμενους καταστηματάρχες της περιοχή και να διευθετηθεί την άμεση η ομαλή διέλευση των οχημάτων.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, στην επαρχία Πάφου, παραμένει κλειστός για την τροχαία κίνηση, ο δρόμος Επισκοπής – Νατάς, αφού έχει καταρρεύσει η υπό κατασκευή γέφυρα που συνδέει τις δύο κοινότητες. Ο δρόμος Αγίου Νικολάου προς Μανδριά Λεμεσού παραμένει κλειστός λόγω κατολίσθησης όγκου χώματος, ενώ κλειστός παραμένει και ο δρόμος Αμαργέτης – Κελοκεδάρων, παρά το γεφύρι του ποταμού «Ζυριπιλλή», λόγω υπερχείλισης του ποταμού.

Στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο δεν παρουσιάζεται οποιοδήποτε σοβαρό πρόβλημα, ωστόσο λόγω των βροχών ανά το παγκύπριο, σε διάφορα σημεία των δρόμων, λόγω συσσώρευσης νερού, ενδεχομένως το οδόστρωμα να είναι ολισθηρό.

Εξάλλου κατολισθήσεις όγκων χώματος και πετρών παρατηρούνται σε διάφορα σημεία στον αυτοκινητόδρομο Λεμεσού – Πάφου, καθώς και συσσώρευση και ροή νερού ιδιαίτερα στην περιοχή της υπόγειας σήραγγας στην κατεύθυνση προς Λεμεσό.

Κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου σημειώνεται έντονη βροχόπτωση, σε τακτά χρονικά διαστήματα, με αποτέλεσμα η ορατότητα για τους διερχόμενους οδηγούς οχημάτων να είναι περιορισμένη.

Η Αστυνομία συστήνει τους οδηγούς να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να κινούνται με χαμηλή, ασφαλή ταχύτητα και να διατηρούν απόσταση ασφαλείας από τα προπορευόμενα οχήματα. Προτρέπονται επίσης να παρέχουν προτεραιότητα σε άλλα διερχόμενα οχήματα όπου χρειαστεί.

Εκτεταμένες ζημιές σε θερμοκήπια στον Ύψωνα λόγω της κακοκαιρίας

Εκτεταμένες ζημιές σε θερμοκήπια στην περιοχή του Ύψωνα προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε τα τελευταία 24ωρα την Κύπρο.

Προβλήματα παρουσιάστηκαν και στην ηλεκτροδότηση της περιοχής, αφού αντικείμενα βρέθηκαν στις εναέριες γραμμές της ΑΗΚ.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, συνεργείο της Αρχής επισκέφθηκε την περιοχή για αποκατάσταση της βλάβης.

Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση παρατηρήθηκαν και σε άλλες περιοχές λόγω της κακοκαιρίας και συνεργεία της ΑΗΚ βρέθηκαν επί ποδός για αποκατάσταση των βλαβών.

Στα λευκά ντύθηκε το Τρόοδος

Στα λευκά ντύθηκε το Τρόοδος μετά τη χθεσινοβραδινή χιονόπτωση που σημειώθηκε στην ορεινή περιοχή.

Σύμφωνα με την αστυνομία, το ύψος των χιονιών στη χιονίστρα ανέρχεται στα 15 εκατοστά και στην πλατεία Τροόδους 5 εκατοστά.

Στα ορεινά, όλοι οι δρόμοι προς το Τρόοδος, τόσο από Λεμεσό όσο και από Λευκωσία, είναι ανοικτοί μόνο για οχήματα με κίνηση και στους τέσσερις τροχούς ή εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες, λόγω ελαφριάς χιονόπτωσης και παγετού.

Στην ευρύτερη περιοχή του Τροόδους επικρατεί επίσης πυκνή ομίχλη, που επηρεάζει αρνητικά την ορατότητα για τους διερχόμενους οδηγούς οχημάτων.

Επίσης, στο δρόμο Καρβουνά – Τροόδους παρατηρούνται κατολισθήσεις όγκων χώματος και πετρών και καλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Καμία ζημιά στις υπό κατασκευή γέφυρες Νατάς – Επισκοπής και Νατάς Κελοκεδάρων

Επιθεώρηση στις υπό κατασκευή γέφυρες Νατάς – Επισκοπής και Νατάς- Κελοκεδάρων πραγματοποίησαν αρμόδιοι της Επαρχιακής Διοίκησης, σύμφωνα με την Έπαρχο Πάφου Μαίρη Λάμπρου.

Η κ. Λάμπρου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως έπειτα από επιτόπια επίσκεψη στις υπό κατασκευή γέφυρες και σχετική διερεύνηση, διαπιστώθηκε ότι αυτές δεν έχουν υποστεί οποιαδήποτε ζημιά εξαιτίας των αντίξοων καιρικών συνθηκών σε ολόκληρη την επαρχία Πάφου.

Επεσήμανε, ωστόσο, πως έχουν καταστεί μη προσπελάσιμες παλιές υφιστάμενες παραποτάμιες προσπελάσεις, λόγω της ροής του νερού στο ποταμό κατά τους χειμερινούς μήνες.

Ερωτηθείσα σχετικά, η Έπαρχος Πάφου χαρακτήρισε τις γέφυρες Νατάς- Επισκοπής και Νατάς – Κελοκεδάρων ως δύο πολύ σημαντικά έργα που θα ενώνουν παραποτάμιες κοινότητες, θα διευκολύνουν την διακίνηση των κατοίκων και γεωργών της περιοχής αλλά, και σε έκτακτες ανάγκες, τη διακίνηση μεγάλων οχημάτων.

Το κόστος τους, πρόσθεσε, υπολογίζεται γύρω στα 400 χιλ. ευρώ για την καθεμία και είναι στα πρότυπα της γέφυρας που έχει κατασκευαστεί μεταξύ των κοινοτήτων Νατάς- Χολετριών.

Η κ. Λάμπρου είπε ακόμη πως υπάρχει πρόγραμμα μακροπρόθεσμα να γίνουν ακόμη έξι γεφύρια στους κύριους ποταμούς της Πάφου.

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής

Αφήστε μια απάντηση