You are currently viewing Κακοκαιρία “Μήδεια”: Στον πάγο Αττική, Εύβοια, Κρήτη

Κακοκαιρία “Μήδεια”: Στον πάγο Αττική, Εύβοια, Κρήτη

Μία από τις χειρότερες κακοκαιρίες εδώ και 40 χρόνια βιώνει η χώρα. Η «Μήδεια» κινείται νότια και σαρώνει την Ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Κρήτη. Τρεις άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ το χιόνι έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και τις μετακινήσεις.

Με τη συνδρομή του στρατού συνεχίζεται ο αγώνας για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε αρκετές περιοχές της Αττικής. Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Διονύσου στην Αττική για την αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων που έχει προκαλέσει ο χιονιάς. Κλειστή θα παραμείνει μέχρι τις 7 το πρωί της Τετάρτης η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας.

Η σφοδρή κακοκαιρία στοίχισε τη ζωή σε τρεις ανθρώπους.  Ένας 80χρονος βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στο χωριό Τρούπι της Βόρειας Εύβοιας και ένας 56χρονος έχασε την ζωή του έξω από το μαντρί του στο οροπέδιο Λασιθίου. Τελευταίο θύμα της κακοκαιρίας «Μήδεια» είναι ένας 75χρονος από το χωριό Μυρτιάς Ελυμνίων, στη βόρεια Εύβοια. Ο  άτυχος άνδρας, υποστηριζόταν από οξυγόνο, αλλά λόγω της διακοπής του ρεύματος, το μηχάνημα σταμάτησε να λειτουργεί και άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του.

Εκχιονιστικά μηχανήματα και αλατιέρες προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους κεντρικούς οδικούς άξονες.

Νέα σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης, υπό τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας. Σκοπός της σύσκεψης είναι η αποτίμηση της πορείας αποκατάστασης των προβλημάτων σε ηλεκτροδότηση και υδροδότηση που αντιμετωπίζουν περιοχές στην Αττική.

Συνεργεία του στρατού, καθώς και μονάδες της ΕΜΑΚ του Πυροσβεστικού Σώματος, από την Ελευσίνα, την Πάτρα, τη Λαμία και τη Λάρισα, συνδράμουν στις προσπάθειες για την αποκατάσταση των προβλημάτων ηλεκτροδότησης στην Αττική, που οφείλονται στην πτώση δέντρων πάνω σε καλώδια ηλεκτρισμού. Περίπου 30 γειτονιές, κυρίως στα βόρεια προάστια της Αθήνας, παραμένουν χωρίς ρεύμα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, οι 400 τεχνικοί της Αττικής ενισχύονται με επιπλέον 60 τεχνικούς από άλλες περιφέρειες, καθώς παραμένουν τα προβλήματα κυρίως στα βόρεια προάστια.

Τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ στην Αττική προέβησαν στην κοπή και κλάδεμα περισσότερων από 700 δένδρων που είχαν πέσει στο Δίκτυο κυρίως στα βόρεια προάστια της Αθήνας, προκαλώντας ζημιές σε τουλάχιστον 85 γραμμές Μέσης Τάσης (ΜΤ).

Με δικές της γεννήτριες προσπαθεί η ΕΥΔΑΠ να λειτουργήσει τα αντλιοστάσια σε περιοχές του Λεκανοπεδίου όπου υπάρχει διακοπή της ηλεκτροδότησης.

Πρόκειται για περιοχές στις οποίες τα αντλιοστάσια βρίσκονται σε ψηλά σημεία όπως στην Πετρούπολη όπου το πρόβλημα που υπήρχε αποκαταστάθηκε, το Ψυχικό, τα Γλυκά Νερά, την περιοχή Δουκίσσης Πλακεντίας στην Πεντέλη, την Αγία Παρασκευή και την Άνοιξη. Στην Άνοιξη μάλιστα έχουν σταλεί και γερανοί για να απομακρύνουν πεσμένα δέντρα γιατί έχει διακοπεί η πρόσβαση στο αντλιοστάσιο.

Προβλήματα από την κακοκαιρία σε Εύβοια και Κρήτη

Πολλά χωριά στη Βόρεια Εύβοια, έμειναν μέχρι και τρεις μέρες χωρίς ρεύμα. Εκατοντάδες δέντρα έσπασαν από το βάρος του χιονιού και προκάλεσαν βλάβες στην ηλεκτροδότηση του νησιού. Οι ζημιές στις καλλιέργειες και το οδικό δίκτυο είναι πολλές.

Η «Μήδεια» σαρώνει την Κρήτη. Με αντιολισθητικές αλυσίδες διεξάγεται η κίνηση στο επαρχιακό δίκτυο, ενώ δίνεται μάχη για να κρατηθούν ανοικτοί οι δρόμοι. Τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια του νησιού.

Στο Οροπέδιο Λασιθίου, εκεί που βρέθηκε νεκρός ο 56χρονος κτηνοτρόφος, το χιόνι έχει φτάσει τα δύο μέτρα.

Πηγή: ΕΡΤ – ert.gr

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής