You are currently viewing Ιταλία: Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα κοροναϊού (Covid-19) σε μία ημέρα

Ιταλία: Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα κοροναϊού (Covid-19) σε μία ημέρα

Τα κρούσματα του νέου κοροναϊού Covid-19 υπερδιπλασιάστηκαν σε μία ημέρα στην Ιταλία, όπου καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη (περισσότεροι από 200 ασθενείς), οι αρχές έχουν λάβει σαρωτικά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του Covid-19.

Σε αρκετές μικρές πόλεις στις περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο επιβλήθηκε αποκλεισμός, όπoυ σημαίνει ότι για τις επόμενες δύο εβδομάδες, 50.000 κάτοικοι δεν θα μπορούν να φύγουν από τις περιοχές αυτές χωρίς ειδική άδεια.

Ένας άνθρωπος που είχε μολυνθεί με τον κοροναϊό στη βόρεια Ιταλία κατέληξε ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα σε τέσσερις, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός της Rai. Πρόκειται για άνδρα 84 ετών, ο οποίος νοσηλευόταν για κάποια άλλη ασθένεια όταν μολύνθηκε από τον κοροναϊό, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Οι τρεις άλλοι άνθρωποι που πέθαναν εξαιτίας του ιού ήταν επίσης ηλικιωμένοι και τουλάχιστον δύο από αυτούς έπασχαν από άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στην ακύρωση των κεντρικών εκδηλώσεων του καρναβαλιού της Βενετίας προχώρησαν οι ιταλικές αρχές εξαιτίας της ταχείας εξάπλωσης του νέου κοροναϊού.

Παράλληλα, ο δήμαρχος του Μιλάνου, Μπέπε Σάλα, ζήτησε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ- ΜΠΕ, να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία της πόλης του, καθ΄όλη την επόμενη εβδομάδα. 

Η Αυστρία διέκοψε όλες τις σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Ιταλία, ενώ ταξιδιωτική οδηγία εξέδωσε την Κυριακή η Γερμανική κυβέρνηση.

Επί ποδός οι αρμόδιες υπηρεσίες και στην Ελλάδα

Έκτακτη ευρεία σύσκεψη για τον κοροναϊό συγκλήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο υπουργείο Υγείας, μετά και τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιταλία. Στη διάρκειά της αποφασίστηκε να μη ληφθούν επιπλέον μέτρα, αλλά να δοθεί όλο το βάρος στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του πληθυσμού της χώρας, καθώς και στην υψηλή ετοιμότητα των υγειονομικών αρχών.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, δεν τίθεται θέμα καραντίνας ή επιδημιολογικής επιτήρησης για τους μαθητές που βρίσκονται ήδη στην Ιταλία, καθώς δεν έχουν επισκεφτεί πληγείσες περιοχές. Το υπουργείο Υγείας αποφάσισε να μην προχωρήσει προς το παρόν σε επιπλέον μέτρα, όπως η θερμομέτρηση, για τους ταξιδιώτες που έρχονται στην Ελλάδα από την Ιταλία.

Επίσης, κλιμάκιο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) θα βρίσκεται τη Δευτέρα και την Τρίτη σε Πάτρα και Ηγουμενίτσα, όπου θα ενημερώνει τα πληρώματα σε επιβατηγά κι εμπορικά πλοία για τα μέτρα προφύλαξης. Το κλιμάκιο θα εφιστά επίσης την προσοχή σε επιβάτες και πληρώματα, ώστε να εντοπίσει εάν κάποιος έχει επισκεφτεί πρόσφατα, πριν από την καραντίνα, της πληγείσες από τον ιό περιοχές της Ιταλίας.

Στο μεταξύ, οδηγία προς τους πρυτάνεις, τους προέδρους Διοικουσών Επιτροπών ΑΕΙ και προέδρους των Ε.Λ.Κ.Ε. Α.Ε.Ι. έστειλε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ και προεδρεύων της Συνόδου των Πρυτάνεων, Θάνος Δημόπουλος, σχετικά με την έξαρση του κοροναϊού στη γειτονική Ιταλία.

Συγκεκριμένα, ο πρύτανης αναφέρει ότι εν όψει των νέων επιδημιολογικών δεδομένων για τη διάδοση του κοροναϊού στην Ιταλία και των αυστηρών μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί από την ιταλική κυβέρνηση, διαβιβάστηκε προς την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, εισήγηση από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με την οποία συνιστάται η αναστολή όλων των προγραμματισμένων εκδρομών σχολείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Ο πρύτανης ζητά από όλους τους αρμόδιους να μεριμνήσουν για την άμεση αναστολή τυχόν προγραμματισμένων εκπαιδευτικών εκδρομών προς όλη την Ιταλία από σήμερα, 24-2-2020. Η αναστολή είναι προσωρινή και θα υπάρξουν νέες οδηγίες, σύμφωνα με τις εξελίξεις και τις εκτιμήσεις των αρμόδιων αρχών.

Επίσης συστήνεται να ενημερωθούν για το θέμα της διάδοσης του κοροναϊού στην Ιταλία όλοι οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές, διδακτικό και λοιπό προσωπικό που αναμένεται να ταξιδέψει μεμονωμένα στην Ιταλία για οποιαδήποτε εκπαιδευτική ή ερευνητική ή άλλη δραστηριότητα στο πλαίσιο των δράσεων των ΑΕΙ.

πηγή: ΑΜΠΕ – naftemporiki.gr

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής

Αφήστε μια απάντηση