You are currently viewing Ηλεία: Οι βροχές του “Ιανού” μια σημαντική “ανάσα” στην ανομβρία

Ηλεία: Οι βροχές του “Ιανού” μια σημαντική “ανάσα” στην ανομβρία

Πολύ μεγάλα ύψη βροχής άφησε ο μεσογειακός κυκλώνας “Ιανός” φτάνοντας συνολικά το τριήμερο 17-18-19 Σεπτεμβρίου 2020, στα ορεινά τα 200 χιλιοστά (στην Λαμπεία).

Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, αντιστοιχεί στην κλιματική τιμή του πιο υετοφόρου μήνα, του Νοεμβρίου, στην πόλη του Πύργου.

Στο σύνολο σχεδόν του νομού το συνολικό ύψος βροχής της ιστορικής για την περιοχή μας αλλά και για την χώρα μας ατμοσφαιρικής διαταραχής έφτασε τριψήφιο ύψος.

Οι βροχές αυτές ήταν μια σημαντική “ανάσα” στον φετινό εφιάλτη της ανομβρίας, με θετικό το ότι έπεσαν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργήσουν προβλήματα. Παρά τα μεγάλα ύψη βροχής εξακολουθούμε να βρισκόμαστε σε αρνητικό πρόσημο, σε συνθήκες ανομβρίας με το ύψος βροχής να φτάνει πλέον τα 230 χιλιοστά από την αρχή του έτους, ενώ θα έπρεπε αυτή την εποχή να είναι στο διπλάσιο.

Γιατί στην Ηλεία τα φαινόμενα δεν είχαν την αναμενόμενη ένταση – Τι έγινε στην Θεσσαλία

Το επίσης θετικό είναι ότι τα φαινόμενα δεν είχαν την ένταση που αναμέναμε, με τον κρατικό μηχανισμό, παρά τις γνωστές παθογένειες του συστήματος, σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο να παρουσιάζει εξαιρετικό επίπεδο ετοιμότητας λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις.

Για την περιοχή μας το ευτύχημα ήταν η βορειότερη πορεία του συστήματος από την αναμενόμενη, κάνοντας άφιξη στην Κεφαλλονιά, αντί για το νομό μας, περίπου 80km ψηλότερα από ότι έδινε η πλειοψηφία των σεναρίων, γλυτώνοντας έτσι την Ηλεία από βέβαιες καταστροφές. Οι κυκλώνες δεν μπορούν να προβλεφθούν ως προς την ακριβή πορεία και η ακριβής πορεία τους είναι αυτή που καθορίζει τις επιπτώσεις που προκαλούν ανά περιοχή, συνεπώς η ετοιμότητα θα πρέπει να είναι ευρεία.

Στον παρακάτω χάρτη βλέπουμε τις εκτιμήσεις της πορείας και με το κίτρινο χρώμα την πραγματική πορεία του συστήματος.

 

Η κατάσταση στην Θεσσαλία, δεν είχε φανεί εξαρχής από την πλειοψηφία των σεναρίων, τα μοντέλα την είδαν ουσιαστικά τελευταία στιγμή (εκτός από ένα μοντέλο), περίπου 36 με 24 ώρες πριν την έναρξη των φαινομένων, με την βορειότερη πορεία του συστήματος, η οποία δημιουργούσε συνθήκες σύγκλισης νοτιοδυτικού ρεύματος με ενισχυμένο βορειοανατολικό ρεύμα του βορείου Αιγαίου, αποτέλεσμα να προκαλεί καταρρακτώδεις βροχές σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Στερεάς. Στον παρακάτω χάρτη βλέπετε την ανανεωμένη εκτίμηση του estofex, 24 ώρες πριν την έναρξη των φαινομένων στην Θεσσαλία και την Στερεά, που δυστυχώς στοίχισαν την ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ εξακολουθούν και αγνοούνται τρεις.

Για το λόγο αυτό θα πρέπει οι πολίτες να παρακολουθούν συνεχώς τα ανανεωμένα δελτία καιρού και να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, όπως και η πολιτεία να έχει άμεσα αντανακλαστικά σε τέτοιες αλλαγές, αποστολή sms alert και ταχείες ενέργειες για τον μετριασμό των επιπτώσεων.

Χάρτες: κέντρο πρόγνωσης καταιγίδων estofex

 

 

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής

Αφήστε μια απάντηση