You are currently viewing Ηλεία: Μετεωρολογικά στοιχεία πλημμυρών 2021

Ηλεία: Μετεωρολογικά στοιχεία πλημμυρών 2021

* δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Πατρίς της Ηλείας (19.12.2021)

Της Πηγής Γιακουμέλου

Διανύσαμε περίπου δυόμισι μήνες με την περιοχή μας να δέχεται αλλεπάλληλα βαρομετρικά χαμηλά με ιδιαίτερα μεγάλα ύψη βροχής. Ουσιαστικά διανύσαμε μια πλημμυρική περίοδο, όπου σημειώθηκε το 80 έως και το 100% της ετήσιας βροχόπτωσης, κυρίως στην βόρεια και ορεινή Ηλεία. Στο μετεωρολογικό σταθμό του ΕΑΑ στο Βαρθολομιό καταγράφηκε ύψος βροχής που σημειώνεται σε ένα ολόκληρο έτος και στον σταθμό της Λαμπείας το 80% της ετήσιας βροχόπτωσης. Στο Βαρθολομιό καταγράφηκαν δύο ακραία επεισόδια με 133 χιλιοστά μέγιστο ημερήσιο ύψος βροχής, στις 15 Οκτωβρίου (την ίδια ημέρα 122χλσ στην Αμαλιάδα) και 26 Νοεμβρίου όπου το δεύτερο είχε ως αποτέλεσμα ένα θάνατο. Το μέγιστο ημερήσιο ύψος βροχής που καταγράφηκε στο νομό σημειώθηκε στον μετεωρολογικό σταθμό της Λαμπείας με 143 χιλιοστά στις 11 Δεκεμβρίου προκαλώντας πλημμύρες σε σπάνια στο φαινόμενο ορεινά σημεία.

Όσον αφορά την πόλη του Πύργου, το μέγιστο ημερήσιο ύψος βροχής καταγράφηκε στις 15 Οκτωβρίου με 79 χιλιοστά. Η πρωτεύουσα του νομού ως αστικό περιβάλλον έχει την πιο αυξημένη τρωτότητα στον πλημμυρικό κίνδυνο, το ευτύχημα ήταν ότι δεν είχαμε ύψη βροχής της τάξης του Βαρθολομιού ή των ορεινών κάτι το οποίο θα οδηγούσε σε αναπόφευκτες πλημμύρες. Όμοια, στις περιοχές της Αρχαίας Ολυμπίας που επλήγησαν από την μεγάλη πυρκαγιά του φετινού καλοκαιριού, όπου περιμένουμε για όλη την τρέχουσα δεκαετία πολύ υψηλή επικινδυνότητα πλημμυρών και κατολισθήσεων. Άλλωστε, σε όλη τη ζώνη των πυρκαγιών του 2007 οι γεωμορφολογικές επιπτώσεις παραμένουν ενεργές σύμφωνα με τις επιστημονικές έρευνες του Πανεπιστημίου Αθηνών και περιμένουμε να επιταχυνθούν εκ νέου με την φετινή επανάληψη.

Πλημμυρικές περίοδοι ως φαινόμενο συμβαίνει στην περιοχή μας και είναι μια φυσική διεργασία απολύτως φυσιολογική, έχουν καταγραφεί παλαιότερα ακόμα ισχυρότερες. Η επαναληψιμότητα είναι αυτό που προβληματίζει και ονομάζουμε κλιματική κρίση, η οποία έγκειται σε πολυπαραγωντικά αίτια, όχι μόνο σε φυσικά αίτια όπως οι ραγδαίες βροχοπτώσεις, αλλά και ανθρωπογενή, ανεξέλεγκτη δραστηριότητα εντός πλημμυρικών πεδίων.

Το ασυνήθιστο για τον μήνα Δεκέμβριο ήταν η ποτάμια πλημμύρα του Αλφειού, η οποία προκλήθηκε από ραγδαία πλημμύρα που έλαβε χώρα στα ανάντη τμήματα της μεγάλης λεκάνης απορροής του ποταμού, πλημμυρίζοντας στην συνέχεια τα κατάντη τμήματα. Η ποτάμια πλημμύρα συμβαίνει κατά βάση στο τέλος του χειμώνα (Φεβρουάριο) ή ακόμα και αρχές Μαρτίου και συνδέεται με τις αθροιστικές βροχοπτώσεις και τα χιόνια.

Η ατμοσφαιρική κυκλοφορία που έδωσε την φετινή πλημμυρική περίοδο άλλαξε από τις 14 Δεκεμβρίου με επικράτηση βορείου ρεύματος. Υπό αυτές τις συνθήκες οι ημέρες καλοκαιρίας θα είναι περισσότερες και λιγότερες αυτές με κακοκαιρία.

Ύψη βροχής τετραμήνου Σεπτεμβρίου Δεκεμβρίου 2021 σε χιλιοστά, δίκτυο μετεωρολογικών σταθμών Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/ meteo.gr και κλιματική τιμή ΕΜΥ Πύργου.

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής