You are currently viewing Η 80km βορειότερη πορεία του κυκλώνα γλίτωσε την Ηλεία

Η 80km βορειότερη πορεία του κυκλώνα γλίτωσε την Ηλεία

Τουλάχιστον τρεις νεκρούς και τεράστιες καταστροφές άφησε πίσω του ο μεσογειακός κυκλώνας “Ιανός” με τα νεότερα δεδομένα από μετεωρολογικούς σταθμούς και την ανάλυση των επιπτώσεων φαίνεται πως έκανε landfail – άφιξη σε στεριά με χαρακτηριστικά τυφώνα κατηγορίας 1. Η περιοχή του lanfail ήταν η Κεφαλλονιά το ξημέρωμα της Παρασκευής 18/9, 80 km βορειότερα από την πλειοψηφία των σεναρίων που ήθελαν την “προσγείωσή” του στην Ηλεία. Ο “Ιανός” κατέληξε βορειοανατολικά της Κεφαλλονιάς όπου στροβιλιζόταν για ώρες την Παρασκευή, προκαλώντας στο νησί, την Ιθάκη και την Ζάκυνθο τεράστιες καταστροφές. Η τελική βορειότερη πορεία του γλίτωσε την Ηλεία από βέβαιες καταστροφές, άλλαξε τα δεδομένα, καθώς δημιούργησε συνθήκες σύγκλησης αερίων μαζών στην Θεσσαλία και την Στερεά, το οποίο φάνηκε μόλις 36 με 24 ώρες πριν την έναρξη των φαινομένων σε αυτές τις περιοχές. Αποτέλεσμα τεράστιες καταστροφές στην Καρδίτσα και την ευρύτερη περιοχή. Δυστυχώς η πόλη της Καρδίτσας και η ευρύτερη περιοχή έχει υποστεί καταστροφές σε τέτοιο βαθμό που θα χρειαστεί χρόνια για να ανακάμψει. Σε τέτοιες ακραίες καταστάσεις θα πρέπει οι πολίτες να παρακολουθούν συνεχώς τα ανανεωμένα δελτία καιρού και να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, όπως και η πολιτεία να έχει άμεσα αντανακλαστικά σε τέτοιες αλλαγές, αποστολή sms alert και ταχείες ενέργειες για τον μετριασμό των επιπτώσεων.

Σαφώς εξασθενημένος ο κυκλώνας χάνοντας σταδιακά την δομή και την δυναμική του έκανε δεύτερο landfail το βράδυ της Παρασκευής στην Ηλεία.

Θετική εξέλιξη για την περιοχή μας και οι βροχές που άφησε ο κυκλώνας, ήταν μια σημαντική “ανάσα” στον φετινό εφιάλτη της ανομβρίας, με επίσης θετικό το ότι έπεσαν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην δημιουργήσουν προβλήματα. Στο σύνολο σχεδόν του νομού το συνολικό ύψος βροχής της ιστορικής για την περιοχή μας αλλά και για την χώρα μας ατμοσφαιρικής διαταραχής έφτασε τριψήφιο ύψος, με τον μετεωρολογικό σταθμό στην Λαμπεία να καταγράφει 200 χιλιοστά, όσο δηλαδή πέφτει όλο το μήνα Νοέμβριο στην πόλη του Πύργου.

Στα θετικά επίσης κατατάσσεται, το επίπεδο ετοιμότητας των πολιτών και του κρατικού μηχανισμού, παρά τις γνωστές παθογένειες του συστήματος, σε κεντρικό και σε τοπικό επίπεδο να παρουσιάζει εξαιρετικό επίπεδο ετοιμότητας λαμβάνοντας τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να μειωθούν οι επιπτώσεις σε ένα τόσο ακραίο φυσικό φαινόμενο. Φυσικά, χρειάζονται περισσότερα να γίνουν σε επίπεδο πρόληψης για μελλοντικές φυσικές απειλές.

Συμπερασματικά, οι κυκλώνες δεν μπορούν να προβλεφθούν ως προς την ακριβή πορεία και η ακριβής πορεία τους είναι αυτή που καθορίζει τις επιπτώσεις που προκαλούν ανά περιοχή, συνεπώς η ετοιμότητα θα πρέπει να είναι ευρεία. Η κλιματική κρίση είναι δεδομένη, με νέους κινδύνους, μια επιταχυνόμενη διαδικασία εκδήλωσης καταστροφών, που χρήζει άμεσες ενέργειες προσαρμοστικότητας στις φυσικές διεργασίες, εκπαίδευσης και αντίληψης κινδύνου για τον μετριασμό των επιπτώσεων.

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής

Αφήστε μια απάντηση