You are currently viewing Ε.Ε.: Τα ορυκτά καύσιμα περνούν στην ιστορία – Η «Πράσινη Συμφωνία» (βίντεο)

Ε.Ε.: Τα ορυκτά καύσιμα περνούν στην ιστορία – Η «Πράσινη Συμφωνία» (βίντεο)

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε την «Πράσινη Συμφωνία» που θέτει ως στόχο τον μηδενισμό των αερίων του θερμοκηπίου ώς το 2050. Αυτό πρακτικά σημαίνει το τέλος των ορυκτών καυσίμων αφού όλα τα κράτη- μέλη υποχρεώνονται να μειώσουν τις εκπομπές «αερίων του θερμοκηπίου» κατά 55% ως το 2030 και να τα μηδενίσουν ως το 2050. Tα σχέδια περιλαμβάνουν ουσιαστικά την απαγόρευση της πώλησης βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων εντός 20 ετών.

«Η οικονομία που βασίστηκε στον άνθρακα, έφθασε στα όριά της. Γνωρίζουμε ότι πρέπει να μεταβούμε σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που οδηγείται από την καινοτομία και την καθαρή ενέργεια», ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

500 δισεκατομμύρια ευρώ θα επενδυθούν, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εισηγείται την επιβολή φόρου άνθρακα στα ενεργοβόρα κτίρια και στις μεταφορές, εφόσον χρησιμοποιούνται ορυκτά καύσιμα.

Ωστόσο, οι προτάσεις ενδέχεται να αντιμετωπίσουν χρόνια διαπραγματεύσεων.

Μερικές από τις βασικές προτάσεις:

  • Φόρο επί των αεροπορικών καυσίμων και 10ετής φοροαπαλλαγή για εναλλακτικές λύσεις χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
  • Δασμολογικό όριο άνθρακα, το οποίο θα απαιτούσε από κατασκευαστές εκτός ΕΕ να πληρώσουν περισσότερα για την εισαγωγή υλικών όπως ο χάλυβας και το σκυρόδεμα
  • Επέκταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας
  • Ανακαινιση express σε κτίρια που δεν θεωρούνται ενεργειακά αποδοτικά

Ωστόσο, το επιχειρηματικό λόμπι BusinessEurope κατήγγειλε το σχέδιο, λέγοντας ότι “κινδυνεύει να αποσταθεροποιήσει τις επενδυτικές προοπτικές” για τομείς όπως ο χάλυβας, το τσιμέντο, το αλουμίνιο, τα λιπάσματα και την ηλεκτρική ενέργεια.

Και ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών, δήλωσε: “Η αεροπορία έχει δεσμευτεί να απελευθερώσει τον άνθρακα ως παγκόσμια βιομηχανία. Δεν χρειαζόμαστε πειστικά ή τιμωρητικά μέτρα όπως οι φόροι.”

Ταυτόχρονα, οι περιβαλλοντολόγοι χαρακτηρίζουν τις προτάσεις ανεπαρκείς.

Θερμοκρασίες 10-15 βαθμούς πάνω από τις συνηθισμένες

Την ίδια ώρα η αμερικανική διαστημική υπηρεσία (NASA)  το θερμοκρασιακό άλμα του φετινού καλοκαιριού για τις δυτικές Ηνωμένες Πολιτείες που φλέγονται σε θερμοκρασίες ως και  50 βαθμών κελσίου. Δασικές πυρκαγιές μαίνονται σε 2 εκατομμύρια στρέμματα στη Σιβηρία, ενώ πύρινο εφιάλτη ζουν οι Αμερικανοί του ‘Ορεγκον και της Καλιφόρνιας.

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί ανθρωπιστική κρίση παγκοσμίως, υπενθυμίζουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με εικόνες απόγνωσης από την Μαγαδασκάρη που αντιμετωπίζει τη χειρότερη ξηρασία των 4 τελευταίων δεκαετιών.

Πάνω από 14.000 άνθρωποι κυρίως παιδιά βρίσκονται στο όριο του θανάτου από ασιτία.

Πηγή: ΕΡΤ1- ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής