You are currently viewing Δείτε ένα πείραμα για την σημασία πρασίνου/δάσους στην εκδήλωση ξαφνικών πλημμυρών

Δείτε ένα πείραμα για την σημασία πρασίνου/δάσους στην εκδήλωση ξαφνικών πλημμυρών

Βλέπουμε πολλές φορές κατά την διάρκεια εξέλιξης μιας καταιγίδας ή λίγο μετά χείμαρροι να φουσκώνουν και να δημιουργούν μεγάλες καταστροφές, χωρίς η καταιγίδα να παρουσιάζει ακραία χαρακτηριστικά.

Έχουμε δει σε μία συνήθης ισχυρή καταιγίδα να έχουμε σοβαρές επιπτώσεις, με άλλους όμως παράγοντες που συντελούν σε ένα τέτοιο αποτέλεσμα, όπως ένα αποψιλωμένο δάσος από πυρκαγιά. Τρανό παράδειγμα η Ηλεία. Από το 2007 και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, παρατηρείται ραγδαία αύξηση φαινομένων κατολισθήσεων και ξαφνικών πλημμυρών ακόμα και με ύψη βροχής που δεν είναι ασυνήθιστα.

Ένα δάσος μπορεί να συγκρατεί το νερό της βροχής καθώς επίσης και να μην το αφήνει να πέφτει με δύναμη στο έδαφος και να το διαβρώνει. Το φύλλωμα μπορεί να συγκρατήσει μέχρι και 3 χιλιοστά ή μέχρι και το 50% της βροχής, ενώ ένα πολύ μικρό μέρος απορρέει επιφανειακά (περίπου 10-20%) αποτρέποντας έτσι το σχηματισμό πλημμυρών.

Εξίσου σημαντικό είναι και η επίδραση στις θερμοκρασίες. Το πράσινο αμβλύνει τις ακραίες θερμοκρασίες, μειώνει τις μεγάλες, αυξάνει τις μικρές και παρεμποδίζει το σχηματισμό δροσιάς και πάχνης. Το δάσος συγκρατεί μεγάλο μέρος της ηλιακής ακτινοβολίας και παρεμποδίζει τη γήινη ακτινοβολία.

Το πρόβλημα οξύνεται στα αστικά κέντρα. Δεν φαντάζεστε πόσο σημαντικοί είναι ακόμα και οι κήποι σας, ακόμα και ένα δέντρο στην αυλή σας. Θα πρέπει να φροντίσουμε για περισσότερο πράσινες πόλεις στην εποχή της κλιματικής κρίσης.

Δείτε ένα χαρακτηριστικό βίντεο πως σε δύο γλάστρες, μια με πράσινο και μια ξηρή, πως αντιδρά με το νερό που ρίχνουμε με ένα ποτιστήρι. Φανταστείτε λοιπόν αυτό, σε μια περιοχή χωρίς πράσινο, αποψιλωμένη που δέχεται μια ισχυρή καταιγίδα.

πηγή βίντεο: Στέφανος Ζαχαριουδάκης

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής

Αφήστε μια απάντηση