You are currently viewing Δασικές Πυρκαγιές 2020: Αρνητική πρωτιά της Ηλείας!

Δασικές Πυρκαγιές 2020: Αρνητική πρωτιά της Ηλείας!

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία των συλλήψεων για πρόκληση δασικών πυρκαγιών στην χώρα μας με το 87% των συλλήψεων να αφορά εμπρησμούς από αμέλεια, σε απόλυτο αριθμό 179 συλλήψεις, ενώ από πρόθεση υπήρξαν 26 συλλήψεις, σε ποσοστό 13%. Βέβαια, οι συνολικά 205 συλλήψεις σε σχέση με τα 9.000 περιστατικά πυρκαγιών υπαίθρου που κατά μέσο όρο καταγράφονται στην χώρα μας κάθε έτος, είναι ένα πολύ μικρό ποσοστό αλλά δείχνουν μια τάση όσο αφορά την αμέλεια.

Η επεξεργασία των στοιχείων από τα δελτία τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος σχετικά με τις συλλήψεις εμπρησμών πρόκλησης δασικών πυρκαγιών όχι απλώς πρέπει να μας προβληματίσει αλλά επιτάσσει άμεση λήψη αποφάσεων και αλλαγή στρατηγικών για τον μετριασμό και έλεγχο του φαινομένου.

Αναλύοντας τις συλλήψεις για αμέλεια, η Ηλεία κατέχει τα πρωτεία στη χώρα με 21 συλλήψεις το 2020. Δυστυχώς μια περιοχή με βαρύ πλήγμα κατά το πρόσφατο παρελθόν και εμπειρία πάνω στον κίνδυνο, θα μπορούσε να αποτελεί πρότυπο διαχείρισης με ευαισθητοποιημένους πολίτες εις μνήμην των ανθρώπων που χάθηκαν.

Αντίθετα, όχι απλώς έχει εκμεταλλευτεί αυτή την εμπειρία, αλλά την έχει βάλει στη λήθη, κάτι που θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια στο “εκείνοι που δεν θυμούνται το παρελθόν, είναι καταδικασμένοι να το επαναλάβουν”. Και επιβεβαιώνει ότι οι δασικές πυρκαγιές είναι πρωτίστως ένα κοινωνικό πρόβλημα. Ανάλογο πρόβλημα έχει και η Λακωνία με 20 συλλήψεις το τελευταίο έτος για πυρκαγιές εξ αμελείας.

Εξετάζοντας την εμπειρία του παρελθόντος το πρόβλημα της ευπάθειας της χώρας μας στον κίνδυνο των δασικών πυρκαγιών έγκειται και στην αντίληψη των πολιτών, αλλά και την διαχείριση της πολιτείας, την έγκαιρη προειδοποίηση, την ενημέρωση και επικοινωνία του κινδύνου και γενικότερα την εκπαίδευση. Οι δασικές πυρκαγιές αποτελούν στην Ελλάδα μείζον φυσικό καταστροφικό φαινόμενο, μάλιστα τις τελευταίες δεκαετίες οι πυρκαγιές προκάλεσαν μαζικές απώλειες ανθρώπινων ζωών, με τα διαθέσιμα στοιχεία να έχουν αποδείξει ότι οι καταστροφικότερες πυρκαγιές προκλήθηκαν από ανθρώπινη αμέλεια. (Ικαρία 1993, Ηλεία και Αιγιάλεια 2007, Μάτι 2018 κτλ.)

Η μη διαχείριση των δασών με έμφαση της πολιτείας στην καταστολή και όχι στην πρόληψη, η χαλαρότητα στην τήρηση της σχετικής νομοθεσίας, η ελλιπής ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών σε συνδυασμό με πιο ξηρά και θερμά καλοκαίρια εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, δείχνουν ότι οι πυρκαγιές θα εντείνονται, θα παρουσιάζουν επικίνδυνα χαρακτηριστικά (μέγα-πυρκαγιές), με αποτέλεσμα φαινόμενα όπως του 2007 να αναμένεται να επαναληφθούν.

Επεξεργασία δεδομένων ΠΣ: Ηλίας Τζηρίτης WWF Ελλάς.

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής