You are currently viewing COVID-19: Ποια η κατάσταση σε ολόκληρο τον κόσμο – Παραμένει εκτός ελέγχου στην βόρεια Ιταλία

COVID-19: Ποια η κατάσταση σε ολόκληρο τον κόσμο – Παραμένει εκτός ελέγχου στην βόρεια Ιταλία

Η κυβέρνηση της Ιταλίας, της χώρας που πλήττεται πλέον βαρύτερα από οποιαδήποτε άλλη πλην Κίνας εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού, έθεσε χθες Κυριακή το ένα τέταρτο του πληθυσμού της σε καραντίνα, μέτρο χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη, που αποφασίστηκε να επιβληθεί για να ανασχεθεί η εξάπλωση της ασθένειας COVID-19, που έχει μολύνει τουλάχιστον 109.000 ανθρώπους σε διεθνές επίπεδο και προκάλεσε έναν πρώτο θάνατο στην αφρικανική ήπειρο.

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΫ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους χαιρέτισε τα «θαρραλέα» μέτρα της Ρώμης και τις «αληθινές θυσίες» της Ιταλίας.

Άλλοι 133 θάνατοι εξαιτίας της επιδημίας που προκαλεί ο SARS-CoV-2 καταγράφηκαν τις περασμένες 24 ώρες.

Τα μέτρα περιορισμού, που θα ισχύσουν ως την 3η Απριλίου, εκτείνονται σε τεράστια έκταση της βόρειας Ιταλίας, από το Μιλάνο, την οικονομική πρωτεύουσα, ως τη Βενετία, τουριστικό μαγνήτη.

Οι 15 και πλέον εκατομμύρια Ιταλοί που ζουν μέσα σε αυτή την «κόκκινη ζώνη» θα δουν τις μετακινήσεις τους να περιορίζονται δραστικά. Τα σύνορα με τις γειτονικές χώρες παραμένουν ανοικτά προς το παρόν. Τα δύο μιλανέζικα αεροδρόμια και αυτό της Βενετίας μένουν επίσης ανοικτά, αλλά με πολύ μειωμένο τον αριθμό των πτήσεων. Οι χώρες που γειτονεύουν με την Ιταλία (Γαλλία, Ελβετία, Αυστρία, Σλοβενία) διαβεβαίωσαν ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορά τους, ωστόσο θα επιβάλλουν κάποιους περιορισμούς.

Το ριζοσπαστικό μέτρο που ανακοίνωσε χθες η Ρώμη παραπέμπει σε αυτά που επιβλήθηκαν στην επαρχία Χουμπέι, όπου εμφανίστηκε ο SARS-CoV-2 και ξέσπασε η επιδημία της ασθένειας COVID-19 τον Δεκέμβριο (56 εκατομμύρια κάτοικοι σε καραντίνα).

Οι κάτοικοι στη ζώνη απομόνωσης δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν μέσα σε αυτήν, οι εργαζόμενοι πρέπει να λάβουν άδεια, ενώ οι ομάδες κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι, παραμένουν στα σπίτια τους. Το διάταγμα αναφέρει ότι η αστυνομία και ο στρατός μπορούν να αναπτυχθούν για να επιβάλουν την απομόνωση, εάν είναι απαραίτητο. Οι άνθρωποι που παραβιάζουν τους κανόνες μπορούν θεωρητικά να βρεθούν αντιμέτωποι με ποινή φυλάκισης έως και τρεις μήνες.

Ωστόσο την Κυριακή το απόγευμα, σύμφωνα με δημοσιεύμα της «Wall Street Journal», υπήρχαν ελάχιστα σημάδια εφαρμογής του νέου διατάγματος στη βόρεια Ιταλία, για παράδειγμα με την ανάπτυξη της αστυνομίας. Στον κεντρικό σταθμό του Μιλάνου τα τρένα εξακολουθούσαν να κυκλοφορούν κανονικά χωρίς ελέγχους στους επιβάτες. Ομοίως και στα αεροδρόμια στο Μιλάνο, τα αεροπλάνα απογειώνονταν και προσγειώνονταν κανονικά.

Η αποτυχία επιβολής της απομόνωσης, σύμφωνα με ειδικούς, μπορεί να είναι εν τέλει αντιπαραγωγική, ωθώντας τους πολίτες από τις πληγείσες περιοχές να φύγουν μεταφέροντας τον

Στην Ιταλία καταγράφεται ο μεγαλύτερος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ευρώπη – 5.883 το Σάββατο. Ο αριθμός των νεκρών φθάνει σήμερα τους 366.

Η ανησυχία εξαπλώνεται και σε άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Ο γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν κάλεσε χθες να ακυρωθούν όλες οι δημόσιες συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή χιλίων και πλέον ανθρώπων και να ετοιμαστούν μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Η Ιταλία, με 7.375 κρούσματα και 366 θανάτους, είναι μαζί με το Ιράν και τη Νότια Κορέα ανάμεσα στις χώρες που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την επιδημία πέραν της ηπειρωτικής Κίνας. Είναι αναμφίβολα η ευρωπαϊκή χώρα που πλήττεται πιο σκληρά.

Στο Μιλάνο, οι δρόμοι ήταν ήρεμοι, σχεδόν άδειοι, χθες Κυριακή. Οι περιορισμοί οι οποίοι επιβλήθηκαν αφορούν όλη τη Λομβαρδία και τις επαρχίες Μόντενα, Πάρμα, Πιατσέντσα, Ρέτζο Εμίλια, Ρίμινι, Πέζαρο και Ούρμπινο, Αλεσάντρια, Άστι, Πάδοβα, Τρεβίζο και Βενετία.

Μουσεία, γήπεδα, πισίνες, ντισκοτέκ, παμπ και άλλα νυχτερινά κέντρα, αίθουσες παιγνίων και άλλοι χώροι δημόσιων συναθροίσεων θα πρέπει να κλείσουν, ορίζει το διάταγμα που υπέγραψε ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης Τζουζέπε Κόντε.

Ποια η κατάσταση στην Κίνα

Στην ηπειρωτική Κίνα, πέραν της επαρχίας Χουμπέι, του επίκεντρου της κρίσης, δεν καταγράφηκε χθες Κυριακή κανένα κρούσμα μετάδοσης του κοροναϊού εγχωρίως, για δεύτερη συναπτή ημέρα, ωστόσο οι αρχές συνέχιζαν να βρίσκονται σε επαγρύπνηση για την είσοδο στη χώρα ανθρώπων που έχουν μολυνθεί στο εξωτερικό.

Η Εθνική Επιτροπή Υγείας ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι κατέγραψε 40 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, από 44 μία ημέρα νωρίτερα. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό αφότου το κινεζικό υπουργείο Υγείας άρχισε να δημοσιοποιεί δεδομένα για την επιδημία της ασθένειας COVID-19 σε εθνική κλίμακα την 20ή Ιανουαρίου.

Από τα σαράντα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες, τα 36 εντοπίστηκαν στην Ουχάν, τη μεγαλούπολη που αποτελεί την πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα εντοπίστηκαν στην επαρχία Γκανσού και πρόκειται για ανθρώπους που έφθασαν εκεί από το Ιράν.

Το σύνολο των ασθενών που έφθασαν στην Κίνα από το εξωτερικό έφθασε έτσι τους 67 συμπεριλαμβανομένων των 4 κρουσμάτων στην Γκανσού.

Με τα νέα κρούσματα που επιβεβαιώθηκαν χθες, το σύνολό τους στην ηπειρωτική Κίνα αυξήθηκε σε 80.735.

Μολονότι η εξάπλωση του κοροναϊού έχει επιβραδυνθεί σημαντικά τις τελευταίες ημέρες, οι αρχές της Κίνας συνεχίζουν να ανησυχούν για ασθενείς, τόσο ξένους όσο και Κινέζους, που ταξιδεύουν ή επιστρέφουν στη χώρα από περιοχές που πλήττονται.

Η Σαγκάη ενέτεινε τους ελέγχους στα αεροδρόμιά της το Σαββατοκύριακο, καθώς προέκυψε πως μεταξύ των ανθρώπων που ταξιδεύουν προς την πόλη από χώρες όπως η Ιταλία και το Ιράν εντοπίστηκαν τα περισσότερα κρούσματα.

Εξάλλου, οι κινεζικές αρχές επαγρυπνούν διότι δεκάδες εκατομμύρια εσωτερικοί μετανάστες επιστρέφουν σταδιακά στις δουλειές τους — γραφεία, εμπορικά κέντρα, εργοστάσια κ.ο.κ. — και εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης.

Ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 58.600 ασθενείς ανέρρωσαν και έλαβαν εξιτήριο από κινεζικά νοσοκομεία. Οι αρχές γνωρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να μολυνθούν ξανά και συνιστούν σε όσους βγήκαν από τα νοσοκομεία να μείνουν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Χθες έλαβαν εξιτήριο 1.535 ασθενείς στην ηπειρωτική Κίνα.

Το Σάββατο, μικρό ξενοδοχείο όπου παρέμεναν σε καραντίνα άνθρωποι που υπήρχε ανησυχία πως έχουν μολυνθεί στην επαρχία Φουτζιάν κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους οι 10 εξ αυτών.

Από τους 71 ανθρώπους που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο στην πόλη Κουανγκτζού όταν το κτίριο κατέρρευσε, οι 58 τελούσαν σε καραντίνα, διευκρίνισε ο δήμος.

Ο απολογισμός της επιδημίας στην ηπειρωτική Κίνα έφθασε τους 3.119 νεκρούς ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αυξημένος κατά 22 από το Σάββατο.

Η Χουμπέι, το επίκεντρο της κρίσης, ανέφερε τους 21 από τους νέους θανάτους. Οι 18 καταγράφηκαν στην Ουχάν.

Το σύνολο των θανάτων εκτός ηπειρωτικής Κίνας ξεπέρασε τους 500, με τα περισσότερα θύματα να αναφέρονται στην Ιταλία και στο Ιράν. Τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε άλλες χώρες — στις ΗΠΑ, πλησίαζαν τα 550.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ουάσινγκτον δυσκολεύτηκε να αντιδράσει στην επιδημία εξαιτίας αυτών που αποκάλεσε ατελών δεδομένων από την Κίνα, υποστηρίζοντας πως η αμερικανική κυβέρνηση δυσκολεύεται να λάβει ενημέρωση από το κυβερνών κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Αντιδρώντας, η Ημερησία της Κίνας, όργανο της Κεντρικής Επιτροπής του κινεζικού ΚΚ, αντέτεινε σε κύριο άρθρο της σήμερα ότι η εξάπλωση του κοροναϊού στις ΗΠΑ οφείλεται στο ότι η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ δεν αντέδρασε έγκαιρα παρότι είχε λάβει ενημέρωση από το Πεκίνο.

«Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι διατυπώνεται ένας τέτοιος ανυπόστατος ισχυρισμός από τον επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ, διότι ουδέποτε έπαψε να κατηγορεί την Κίνα αφότου ξέσπασε η επιδημία», τονίζεται στο άρθρο.

Ποια η κατάσταση στην Ελλάδα

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην επικράτεια ανέρχεται σε 73.

Σύμφωνα με τον εκρπόσωπο του Υπουργείου Υγείας καθηγητής λοιμωξιολόγο Σωτήρης Τσιόδρας, τα 6 από αυτά τα κρούσματα, σχετίζονται ήδη με άλλα επιβεβαιωμένα κρούσματα και προέκυψαν μετά από ιχνηλάτηση ενώ ένα δεν έχει σχέση με όσα έχουν ήδη εμφανιστεί και ιχνηλατείται.

Την Κυριακή ανακοινώθηκαν και τα μέτρα που ελήφθησαν σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό για τον κορωνοϊό. Δείτε τα μέτρα αναλυτικά

Από σήμερα Δευτέρα θα παραμείνουν κλειστά και αρκετά σχολεία στην Ελλάδα. Διαβάστε εδώ αναλυτικά.

Τι συμβαίνει στις υπόλοιπες χώρες

Γαλλία

Την απαγόρευση συγκεντρώσεων άνω των 1.000 ατόμων στο εξής στη Γαλλία, προκειμένου να ανακοπεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν στο τέλος της συνεδρίασης του Συμβουλίου Άμυνας που διήρκησε περισσότερες από δύο ώρες στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν την Κυριακή τρεις νέους θανάτους από τον Covid-19, οι οποίοι αυξάνουν σε 19 τον αριθμό των θανάτων στη χώρα από τότε που ξέσπασε η επιδημία, κι ενώ ο αριθμός των αναφερόμενων λοιμώξεων αυξάνεται επίσης.

«Σε εθνικό επίπεδο, απαγορεύονται όλες οι συγκεντρώσεις στις οποίες οι συμμετέχοντες θα ξεπερνούν τους 1.000. Οι νομάρχες, τα υπουργεία θα καταρτίσουν έναν κατάλογο εκδηλώσεων που θεωρούνται χρήσιμες για τη ζωή της χώρας: οι διαδηλώσεις θα αποτελέσουν μέρος αυτού, όπως και οι διαγωνισμοί και η χρήση των δημόσιων συγκοινωνιών», σημείωσε.

Μέχρι σήμερα, οι συγκεντρώσεις άνω των 5.000 ατόμων είχαν απαγορευτεί έως τα μέσα Απριλίου. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων φθάνει τα 1.126, ανακοίνωσαν αξιωματούχοι των υπηρεσιών δημόσιας υγείας – αύξηση κατά 177 κρούσματα από το Σάββατο.

Πορτογαλία

Ο Πορτογάλος πρόεδρος Μαρσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα ανακοίνωσε την Κυριακή ότι μπαίνει από μόνος του σε καραντίνα προληπτικά, αναστέλλοντας κάθε δημόσια δραστηριότητα στη χώρα και στο εξωτερικό για δύο εβδομάδες. Αιτιολόγησε την πρωτοφανή αυτή απόφαση εξηγώντας ότι είχε έρθει σε επαφή την περασμένη εβδομάδα με μαθητές ενός σχολείου της βόρειας Πορτογαλίας, το οποίο στη συνέχεια έκλεισε μετά τον εντοπισμό ενός κρούσματος κοροναϊού.

“Ούτε ο μαθητής που νοσηλεύεται ούτε η τάξη του μετείχαν σε αυτή τη συνάντηση”, διευκρινίζει ωστόσο σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της προεδρίας. Ο αρχηγός του κράτους “δεν έχει συμπτώματα” και θα συνεχίσει τις δραστηριότητές του από το προεδρικό μέγαρο.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι ο πρόεδρος αποφάσισε να ακολουθήσει τις συστάσεις των υγειονομικών αρχών, γιατί θεωρεί ότι όσον αφορά την πρόληψη πρέπει να “δώσει παράδειγμα”.

Η Πορτογαλία έχει από το Σάββατο αύξηση των κρουσμάτων του Covid-19, ιδιαίτερα στο βόρειο τμήμα της. Η χώρα πέρασε το Σάββατο το όριο των 20 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, έναντι 13 το βράδυ της Παρασκευής. Για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, οι αρχές ανακοίνωσαν σειρά μέτρων για τη βόρεια Πορτογαλία: προσωρινή αναστολή των επισκέψεων στα νοσοκομεία, στους οίκους ευγηρίας, στις φυλακές, κλείσιμο ενός σχολείου και των εγκαταστάσεων δύο πανεπιστημίων.

Κρούσματα του Covid-19 σε άτομα που είχαν επισκεφθεί αυτά τα μέρη “επιβεβαιώθηκαν πρόσφατα”, γεγονός που “αυξάνει τον κίνδυνο μετάδοσης σε αυτά τα ιδρύματα”, εξήγησε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο. “Ο ιός γνώρισε μέσα σε λίγες μέρες μεγάλη και ταχεία εξάπλωση ξεκινώντας από ένα κρούσμα”, ένα δεδομένο που μας οδήγησε “να λάβουμε προληπτικά αυτά τα μέτρα”, διευκρίνισε η Γκράσα Φρέιτας, επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας.

Αυστρία

Είναι θέμα χρόνου η υιοθέτηση επιθετικών μέτρων όπως αυτά της Ιταλίας για την αποτροπή της εξάπλωσης του κοροναϊού και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, προεξόφλησε ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Η Ιταλία, που γειτονεύει με την Αυστρία, έθεσε το βόρειο τμήμα της σε καραντίνα χθες, συμπεριλαμβανομένου του Μιλάνου, της οικονομικής πρωτεύουσας, καθώς εφαρμόζει πλέον πολύ πιο δραστικά μέτρα για να σταματήσει την επιδημία, που παίρνει διαστάσεις με ραγδαίους ρυθμούς.

Η Βιένη ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα γίνονται «αιφνίδιοι» υγειονομικοί έλεγχοι στα σύνορά της με την Ιταλία για δύο εβδομάδες. Η Αυστρία «ασφαλώς» θα μπορούσε να κλείσει βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, πανεπιστήμια και να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις μεγάλων αριθμών ανθρώπων εάν χρειαστεί, τόνισε ο Κουρτς, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται σε επαφή με τους ηγέτες άλλων ευρωπαϊκών κρατών.

«Θα είναι σημαντικό να αποφασίσουμε ποια μέτρα θα ληφθούν πότε. Μπορείς να κλείσεις τα σχολεία για μία ή δύο εβδομάδες — αυτό ήταν απαραίτητο επειγόντως στην Ιταλία. Θα γίνει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Το ερώτημα αποφασιστικής σημασίας είναι πότε θα το πράξουμε», είπε ο Κουρτς.

Το δίλημμα είναι πώς θα αποτραπεί η εξάπλωση της επιδημίας, που θα μπορούσε να παραλύσει τα δημόσια συστήματα υγείας ακόμα κι αν δεν κάνει πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά, έκρινε ακόμη ο συντηρητικός αυστριακός καγκελάριος.

«Πρέπει να εξετάσεις προσεκτικά πότε θα υιοθετήσεις αυτά τα μέτρα, διότι μια εθνική οικονομία δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει αυτό για πολύ μεγάλη περίοδο», προειδοποίησε.

Σύμφωνα με τον Σεμπάστιαν Κουρτς, η επιδημία θα μπορούσε να μειώσει την ανάπτυξη της αυστριακής οικονομίας, που προβλεπόταν να κυμανθεί από το 1,2% ως το 1,7% του ΑΕΠ φέτος. Δεν έγινε πιο συγκεκριμένος.

Κατά τον καγκελάριο της Αυστρίας, οι «αιφνίδιοι» έλεγχοι στα σύνορα της χώρας με την Ιταλία θα συμβάλλουν στον εντοπισμό κρουσμάτων και θα μειώσουν τις ροές ταξιδιωτών, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο εξάπλωσης του SARS-CoV-2.

Την περασμένη εβδομάδα, η Αυστρία ανακοίνωσε ότι αναστέλλονται προσωρινά οι πτήσεις προς και από τη βόρεια Ιταλία και άλλες περιοχές και χώρες που πλήττονται, όπως το Ιράν και η Νότια Κορέα. Οι Αυστριακές Αερογραμμές έχουν αναστείλει τις πτήσεις προς και από την Κίνα έως τουλάχιστον την 24η Απριλίου.

Βρετανία

Ένας τρίτος ασθενής στην Αγγλία που είχε βρεθεί θετικός στον κοροναϊό Covid-19, τελικά κατέληξε, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχίατρος της Αγγλίας, Κρις Γουίτλι.

“Ο ασθενής, που νοσηλευόταν στο Γενικό Νοσοκομείο του Βόρειου Μάντσεστερ, ήταν πάνω από 60 ετών και είχε σοβαρές υποκείμενες νόσους. Είχε ταξιδέψει πρόσφατα σε πληγείσα περιοχή. Είναι σε εξέλιξη η ιχνηλάτηση των επαφών του”, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Κατάρ

Το Κατάρ απαγορεύει προσωρινά τις αφίξεις ταξιδιωτών από 14 χώρες από αύριο, Δευτέρα 9 Μαρτίου, για λόγους προστασίας από τον κοροναϊό που εξαπλώνεται ταχύτατα, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Οι 14 χώρες που αφορά η απαγόρευση είναι η Κίνα, η Αίγυπτος, η Ινδία, το Ιράν, το Ιράκ, ο Λίβανος, το Μπανγκλαντές, το Νεπάλ, το Πακιστάν, οι Φιλιππίνες, η Νότια Κορέα, η Σρι Λάνκα, η Συρία και η Ταϊλάνδη.

Η Qatar Airways είχε ήδη αναστείλει τις πτήσεις προς και από την Ιταλία. Το Κατάρ ανακοίνωσε σήμερα τρία νέα κρούσματα του ιού Covid-19, που αυξάνουν σε 15 τον συνολικό αριθμό.

ΗΠΑ

Η πόλης της Νέας Υόρκης μπορεί να έχει 100 ή περισσότερα κρούσματα κοροναϊού μέσα σε δύο ή τρείς εβδομάδες, από τα 13 που έχει τώρα, δήλωσε σήμερα ο δήμαρχός της Μπιλ ντε Μπλάζιο. “Ο ρυθμός αυτός θα επιταχυνθεί λόγω της εξάπλωσης στην κοινότητα”, δήλωσε ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. “Σε κάποιο σημείο, θα μπορούμε εύκολα να είμαστε εκατοντάδες κρούσματα”, τόνισε.

H κυβερνήτης του Όρεγκον Κέιτ Μπράουν κήρυξε σήμερα κατάσταση έκτακτης ανάγκης 60 ημερών, καθώς τα κρούσματα του κοροναϊού στην πολιτεία διπλασιάστηκαν σε 14. “Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι πολίτες του ‘Ορεγκον να είναι ασφαλείς”, δήλωσε η Μπράουν σε συνέντευξη Τύπου.

Σαουδική Αραβία

Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής την αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, των πανεπιστημίων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων λόγω των φόβων για τον κοροναϊό από αύριο, Δευτέρα μέχρι νεωτέρας, μεταδίδουν κρατικά μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα δήλωση του υπουργού Υγείας.

Ο υπουργός παιδείας Χάμαντ Αλ-Σέιχ έδωσε εντολή να δημιουργηθούν εικονικά σχολεία και να ενισχυθούν οι εξ αποστάσεως μαθησιακές διαδικασίες κατά τη διάρκεια της αναστολής αυτής.

Οι αρχές ανέβαλαν επίσης τους Σαουδαραβικούς αγώνες, το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός του βασιλείου, μέχρι νεωτέρας, μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ-Αραμπίγια, επικαλούμενο την οργανωτική επιτροπή.

Οι αγώνες επρόκειτο να πραγματοποιηθούν από τις 23 Μαρτίου έως την 1η Απριλίου, με τη συμμετοχή περισσοτέρων από 6.000 αθλητών, ανδρών και γυναικών, από τις 13 περιφέρειες του βασιλείου.

Η χώρα κατέγραψε σήμερα τέσσερα νέα κρούσματα, τα οποία αυξάνουν σε 11 τον συνολικό αριθμό των μολύνσεων από τον κοροναϊό. Άλλα κράτη του Κόλπου έχουν καταγράψει περισσότερα κρούσματα, πολλά από τα οποία συνδέονται με ταξίδια από το Ιράν.

Επίσης η αρχές απαγόρευσαν τα ταξίδια προς και από εννέα χώρες για τους πολίτες και τους κατοίκους της εξαιτίας της ανησυχίας για την πιθανή εξάπλωση του κοροναϊού, ενώ απαγορεύθηκε επίσης η είσοδος σε όλους όσοι ταξιδεύουν από τις χώρες αυτές ή τις επισκέφθηκαν τις προηγούμενες 14 ημέρες, μετέδωσε σήμερα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SPA, επικαλούμενο πηγή προσκείμενη στο υπουργείο Εσωτερικών.

Οι εννέα χώρες είναι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν, ο Λίβανος, η Συρία, η Νότια Κορέα, η Αίγυπτος, η Ιταλία και το Ιράκ.

Σύμφωνα με την πηγή του SPA, θα ανασταλούν όλες οι πτήσεις και οι ναυτικές συνδέσεις ανάμεσα στο βασίλειο και τις εννέα χώρες, εξαιρουμένων μόνο πτήσεων ή δρομολογίων πλοίων για την κατεπείγουσα απομάκρυνση πολιτών του βασιλείου και ταξιδιών ή δρομολογίων που συνδέονται με το εμπόριο.

Νότια Κορέα

Ο αριθμός των κρουσμάτων του κοροναϊού στη Νότια Κορέα αυξήθηκε σε συνολικά 7.382 και το σύνολο των ασθενών οι οποίοι έχουν υποκύψει στην επιδημία έφθασε τους 51 μέχρι χθες τα μεσάνυκτα, ανακοίνωσαν τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Χθες Κυριακή καταγράφηκαν 248 νέα κρούσματα μόλυνσης και ένας νέος θάνατος, σύμφωνα με τα Κέντρα. Ο αριθμός των ανθρώπων που ανέρρωσαν και έλαβαν εξιτήριο στη Νότια Κορέα ανέρχεται πλέον σε 166, σύμφωνα με τα KCDC, καθώς 36 ασθενείς βγήκαν από τα νοσοκομεία τις προηγούμενες 24 ώρες.

Αξιωματούχοι εξέφραζαν χθες συγκρατημένη αισιοδοξία, διαβλέποντας επιβράδυνση του εξάπλωσης της επιδημίας, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων είναι ο χαμηλότερος του τελευταίου δεκαημέρου.

Αλβανία

Οι αρχές της Αλβανίας ανακοίνωσαν ότι επιβεβαίωσαν τα πρώτα δύο κρούσματα μόλυνσης από τον κοροναϊό στη χώρα, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για συγγενείς, πατέρα και γιο, που επέστρεψαν από την Ιταλία, τη χώρα που πλέον πλήττεται περισσότερο από κάθε άλλη πέραν της ηπειρωτικής Κίνας από την επιδημία.

Οι δύο άνδρες βρίσκονται σε σταθερή κατάσταση, διαβεβαίωσε το υπουργείο Υγείας της Αλβανίας λίγο μετά τα μεσάνυχτα. Πριν επιβεβαιωθούν σήμερα τα δύο πρώτα κρούσματα, οι αλβανικές υγειονομικές αρχές είχαν κάνει εξετάσεις σε περίπου 60 ανθρώπους που εκφράζονταν φόβοι πως μπορεί να είχαν προσβληθεί, ωστόσο τα αποτελέσματα ήταν σε όλες τις περιπτώσεις αρνητικά.

Στην Ιταλία, στην άλλη πλευρά της Αδριατικής, ζουν 400.000 αλβανοί μετανάστες.

Κόστα Ρίκα

Οι αρχές στην Κόστα Ρίκα ενημέρωσαν ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον κοροναϊό στην επικράτεια της χώρας αυξήθηκε σε εννιά χθες Κυριακή από πέντε μία ημέρα νωρίτερα.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τέσσερα κρούσματα το Σάββατο και άλλα τέσσερα χθες Κυριακή. Την Παρασκευή, ανήγγειλε το πρώτο κρούσμα του SARS-CoV-2 στην Κεντρική Αμερική. Ένας από τους ασθενείς, 54χρονος κοσταρικανός, εισήχθη σε κρατικό νοσοκομείο, διευκρινίζει ανακοίνωση του υπουργείου.

«Συστήνουμε στον πληθυσμό να αποφεύγει τους χαιρετισμούς με σωματική επαφή και τις μαζικές συγκεντρώσεις εάν υπάρχουν σε αυτές άνθρωποι που έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού», τονίζει στην ανακοίνωση ο υπουργός Υγείας Ντανιέλ Σάλας.

Κατά την ανακοίνωση των αρχών, στην Κόστα Ρίκα καταμετρώνται επίσης 34 ύποπτα κρούσματα.

Από τα εννέα επιβεβαιωμένα κρούσματα, το ένα είναι μια Αμερικανίδα που ζει στην Κόστα Ρίκα και δύο ακόμη είναι ένα ζευγάρι τουριστών από τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με την κοσταρικανή κυβέρνηση.

Λόγω του υψηλότερου κινδύνου μόλυνσης, η Εθνική Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων (CNE) εξέδωσε «κίτρινο συναγερμό», μέτρο που διευκολύνει την εκταμίευση κεφαλαίων από τον κρατικό προϋπολογισμό και συνεπάγεται επίσης ότι συστήνεται κέντρο συντονισμού στην προεδρία το οποίο θα συνεδριάζει δύο φορές την ημέρα.

Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του εξετάζει το ενδεχόμενο να διευρύνει τους περιορισμούς εισόδου για να συμπεριλάβει τους ταξιδιώτες από όλες τις χώρες, μια κίνηση που στην πράξη θα σταματήσει τον ξένο τουρισμό.

Σε συνέντευξη Τύπου, ο Νετανιάχου είπε ότι το μέτρο, εάν ληφθεί, θα απαιτεί από οποιανδήποτε που φθάνει στο Ισραήλ να τίθεται σε κατ΄οίκον απομόνωση για 14 ημέρες και ότι μια απόφαση θα ληφθεί, έπειτα από διαβούλευση με ειδικούς στον τομέα της υγείας, την Δευτέρα.

Το Ισραήλ ήδη απαιτεί να τίθενται από μόνοι τους σε καραντίνα οι ταξιδιώτες που φθάνουν στο έδαφός του από 15 χώρες.

Αίγυπτος

Το υπουργείο Υγείας της Αιγύπτου ανακοίνωσε την Κυριακή τον θάνατο ενός 60χρονου Γερμανού τουρίστα από τον κοροναϊό, τον πρώτο θάνατο από τον ιό Covid-19 στη χώρα. Ο ασθενής μεταφέρθηκε με πυρετό στις 6 Μαρτίου στο νοσοκομείο της πόλης Χουργκάντα της Ερυθράς Θάλασσας, μόλις έφθασε στην πόλη από το Λούξορ. Ο ασθενής εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας αλλά αρνήθηκε να μεταφερθεί σενοσοκομείο αναφοράς όπου θα τίθετο σε απομόνωση, σύμφωνα με το υπουργείο.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Χάλιντ Μεγκάχιντ δήλωσε ότι ο Γερμανός τουρίστας διαγνώστηκε με τον κοροναϊό στις 7 Μαρτίου. «Ο ασθενής παρουσίασε υψηλό πυρετό και αναπνευστική ανεπάρκεια πριν από το θάνατό του την Κυριακή», ανέφερε.

Την ίδια ώρα «κρίσιμη» είναι η κατάσταση του πρώτου Αιγύπτιου που διαγνώστηκε με κορονοϊό, ο οποίος είχε επιστρέψει στη χώρα από τη Σερβία, μετά μια τράνζιτ παραμονή στη Γαλλία.

Αυτό δήλωσε η υπουργός Υγείας Χάλα Ζάγιεντ μιλώντας στην ειδησεογραφική εκπομπή «Al-Hekaya» της αιγυπτιακής τηλεόρασης. Όπως αναφέρει ο αιγυπτιακός Τύπος, ο 44χρονος ασθενής εισήχθη σε ιδιωτικό νοσοκομείο στις 29 Φεβρουαρίου, με την κατάστασή του να μην βελτιώνεται μέχρι τις 5 Μαρτίου, όπου και τελικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο αναφοράς για τον κοροναϊό στη μεσογειακή πόλη Μάρσα Ματρούχ, στο βόρειο μέρος της χώρας.

Βατικανό: Ο πάπας εκφώνησε το κυριακάτικο κήρυγμά του μέσω Ίντερνετ

Λέγοντας ότι αισθάνεται “εγκλωβισμένος” ο πάπας Φραγκίσκος εκφώνησε το κυριακάτικο κήρυγμά του σήμερα μέσω του Ίντερνετ μέσα από το Βατικανό αντί να μιλήσει από το ανοιχτό παράθυρο ενώπιον τεράστιου πλήθους, όπως συνηθίζεται.

Ωστόσο εμφανίστηκε για λίγο μόνο στο παράθυρο και κούνησε το χέρι του στους εκατοντάδες πιστούς που είχαν συγκεντρωθεί στην τεράστια πλατεία του Αγίου Πέτρου, που συνήθως συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες.

Οι περισσότεροι πιστοί βρίσκονταν σε απόσταση ασφαλείας μεταξύ τους παρακολουθώντας το κήρυγμα του πάπα από τέσσερις γιγαντοθόνες.

“Είναι λίγο περίεργο το σημερινό κήρυγμα με τον πάπα κλεισμένο στην βιβλιοθήκη, αλλά σας βλέπω και είμαι κοντά σας”, είπε.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Φραγκίσκος δεν έδωσε την ευχή του και εκφώνησε το κήρυγμά του πίσω από παράθυρο από το 2013 που εξελέγη, πέραν των περιπτώσεων εκείνων όπου ταξίδευε εκτός Ρώμης.

“Βρίσκομαι με την προσευχή μου κοντά στους ανθρώπους που υποφέρουν εξαιτίας της παρούσας επιδημίας του κοροναϊού αλλά και σε εκείνους που τους φροντίζουν”, είπε.

Ο ποντίφικας ενθάρρυνε τους πιστούς “να ζήσουν αυτή τη δύσκολη στιγμή με την δύναμη της πίστης, την πεποίθηση της ελπίδας και τον ζήλο της φιλανθρωπίας”. Στη συνέχεια το παράθυρο άνοιξε και κούνησε το χέρι του για λίγο χωρίς να μιλήσει.

Πηγή του Βατικανού είπε ότι από την Δευτέρα τα μουσεία του, τα οποία κάθε χρόνο συγκεντρώνουν έξι εκατομμύρια επισκέπτες, θα είναι κλειστά.

πηγή: gr.euronews.com

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής

Αφήστε μια απάντηση