You are currently viewing Covid-19 Ισπανία: Σε 2 μήνες 24.543 θάνατοι & συνολικά 239.639 κρούσματα – Σταδιακή άρση μέτρων

Covid-19 Ισπανία: Σε 2 μήνες 24.543 θάνατοι & συνολικά 239.639 κρούσματα – Σταδιακή άρση μέτρων

Χαμηλό έξι εβδομάδων στον αριθμό των ημερήσιων θανάτων από τη νόσο COVID-19 κατέγραψε η Ισπανία με 268 νεκρούς τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ ο συνολικός αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 24.543.

Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν κατά 518, με τον συνολικό αριθμό τους να αυξάνεται σε 231.435.

Η Ισπανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως στον αριθμό των κρουσμάτων, ωστόσο ήδη ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ ανακοίνωσε την αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων και την επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα. Από το Σάββατο (2/5) επιτρέπεται η ατομική άθληση σε ανοικτούς χώρους και το άνοιγμα υπηρεσιών όπως τα κομμωτήρια, αλλά με ραντεβού. Μέρος του λιανεμπορίου θα επαναλειτουργήσει από τις 11/5, όπως και τα μπαρ και καφέ, αλλά μόνο στον εξωτερικό τους χώρο και μόνο στο 1/3 της χωρητικότητάς τους. Το μέτρο του ενός τρίτου θα ισχύσει και για τους χώρους θρησκευτικής λατρείας.

Η αντιπολίτευση άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Σάντσεθ για την πολιτική της αποκλιμάκωσης, η οποία, όπως καταγγέλλουν, δεν εγγυάταται την ασφάλεια των πολιτών. Παράλληλα, μέλη του ιατρικού και νοσηλευτικού κλάδου διαμαρτύρονται για τη μη διενέργεια τεστ στο δημόσιο σύστημα υγείας, την ώρα που οι υψηλά αμειβόμενοι μπορούν να ελεγχθούν σε ιδιωτικά εργαστήρια.

Τόσο ο Σάντσεθ όσο και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Πάμπλο Ιγκλέσιας κάλεσαν την αντιπολίτευση να συμπράξει στο σχέδιο επαναφοράς. Όμως το πλήγμα στην Ισπανία είναι βαθύ. Εκατομμύρια εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή και πριν ένα μήνα περίπου ο υπουργός Εργασίας είχε ανακοινώσει ότι 900.000 είχαν χάσει τις δουλειές τους από τις 14 Μαρτίου, όταν η κυβέρνηση ζήτησε από τους πολίτες να μείνουν σπίτι και έκλεισε το λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες. Ο αριθμός αυτός θεωρείται σίγουρο ότι έχει αυξηθεί κατά πολύ από τότε. Στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η ανεργία στην Ισπανία αυξήθηκε στο 14,4%.

Σημαντική μερίδα της ζημιάς θα πάει στον τουρισμό, ειδικά στη Βαρκελώνη που αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς της Ισπανίας. Ο επικεφαλής της Ένωσης Εστιατόρων Βαρκελώνης εκτίμησε ότι το ένα τέταρτο των εστιατορίων και των μπαρ της πόλης θα κατεβάσει οριστικά ρολά εντός του έτους. Ο ιδρυτής και πρόεδρος της διεθνούς αλυσίδας ξενοδοχείων “Room Mate” Κέκε Σαρασόλα δήλωσε πως έκλεισε τα 28 από τα 30 ξενοδοχεία του παγκοσμίως, ενώ έθεσε την πλειονότητα των εργαζομένων του σε αναστολή. «Δεν έχω επιχείρηση πια», τόνισε ο Σαρασόλα, προσθέτοντας ότι τα κέρδη του πλέον τείνουν στο μηδέν. Όπως λέει, πάντως, αντί να φιλοξενεί τουρίστες, έχει διαθέσει τις ξενοδοχειακές του εγκαταστάσεις στην Ισπανία για τη φιλοξενία υγειονομικού προσωπικού και ασθενείς που χρειάζονται απομόνωση.

Ο Σαρασόλα θεωρεί πως τα πράγματα δεν θα είναι ίδια για πολύ καιρό ακόμα. «Ή θα βγούμε από την κρίση όλοι μαζί ή δεν θα βγει κανένας», επισημαίνει.

ΠΗΓΗ: gr.euronews.com

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής

Αφήστε μια απάντηση