You are currently viewing Covid 19: Εκτίμηση της εξέλιξης της πανδημίας στην Ελλάδα σε Lockdown 2

Covid 19: Εκτίμηση της εξέλιξης της πανδημίας στην Ελλάδα σε Lockdown 2

του Γιώργου Πολίτη – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ Ε.Μ.Π.

Κοιτώντας τις νοσηλείες τοπικά και γνωρίζοντας ότι στη Μακεδονία και την Θεσσαλία οι άδειες ΜΕΘ είναι μόλις 5-6% και στην επικράτεια 15% , είναι δεδομένο πως θα χρησιμοποιηθούν κλίνες άλλων νομών με διακομιδή ασθενών , οπότε θα πάμε τελικά σε πληρότητα που θα προσεγγίζει το 100%. Οκ! θα χρησιμοποιηθούν και άλλες εφεδρείες από ΜΕΘ για τα άλλα νοσήματα, αλλά πόση σημασία έχει άραγε; Προφανώς θα σωθούν όσες περισσότερες ζωές γίνεται και προφανώς οι γιατροί θα κάνουν το καλύτερο δυνατό, αλλά τόσο η πρόσβαση σε ΜΕΘ κοβιντ όσο και η πρόσβαση σε άλλες ΜΕΘ, ειδικά στη βόρεια χώρα, περιορίζεται ασφυκτικά τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Συνοπτικά:
1. Tα μέτρα τύπου lockdown θα έχουν τελικά θετική επίδραση στην μείωση της επιδημίας , αλλά αυτό θα αρχίσει να φαίνεται στις μολύνσεις της επόμενης βδομάδας. Φυσικά, είναι εξωπραγματικό να πιστεύει κάποιος ότι αρχές Δεκέμβρη θα είμαστε στα 500 ή 1000 κρούσματα. Η μείωση είναι πολύ πιο αργή και κακώς παρουσιάζεται μια αισιόδοξη εικόνα από δημόσια πρόσωπα ή και καθηγητές. Αποπροσανατολίζουν τέτοιες τοποθετήσεις.

2. Το Rt είχε ξεπεράσει το 1,5 και είχε παραμείνει πάνω από το 1,1 για περίπου 1 μήνα , οπότε είναι φυσικό επακόλουθο να καθυστερεί η όποια ομαλοποίηση της καμπύλης , καθώς η πανδημία διεσπάρη βίαια στην κοινότητα , επηρεάζοντας μάλιστα με εκθετικό τρόπο τις πιο μεγάλες σε πληθυσμό περιφέρειες της χώρας και τις περισσότερες από τις υπόλοιπες.

3. Η συνεχόμενη αύξηση στις νοσηλείες για περίπου 2 εβδομάδες ακόμα – κορύφωση στις 3-5/12- είναι απόλυτα
φυσιολογική με βάση την παραπάνω εικόνα. Για άλλη μια φορά, επίσημοι φορείς διαπιστώνω να υποπέφτουν σε απανωτά μαθηματικά λάθη , είτε ακούσια είτε.. εκούσια και να μιλάνε για μείωση των νοσηλειών ( έτσι είχανε πει την προηγούμενη βδομάδα για αυτή που διανύουμε και βρισκόμαστε στο πιο ραγδαίο σημείο αύξησης των νοσηλειών). Ο ρυθμός αύξησης θα πέσει σύντομα, αυτό σημαίνει ότι θα γίνει αρνητική η 2η παράγωγος της αντίστοιχης συνάρτησης αλλά όχι η 1η . Η 1η παράγωγος θα μηδενιστεί μετά από 2 εβδομάδες. Τότε θα δούμε το μέγιστο νοσηλειών και από κει και πέρα θα αρχίσει η μείωση.

4. Δε πρόκειται να δημοσιοποιήσω πρόβλεψη θανάτων. Είναι πολύ απαισιόδοξη. Θα σας πω απλά ότι ο εβδομαδιαίος κυλιόμενος μέσος όρος των ημερήσιων θανάτων έχει 5πλασιαστεί μέσα σε 3 εβδομάδες ( από 10 έφτασε 55) και αναμένεται να συνεχίσει να αυξάνεται για τουλάχιστον 3 εβδομάδες ακόμα. Δε λέω περισσότερα για αυτό το ζήτημα, όταν έρθει η ώρα θα δείτε τι προέβλεπα. Πιστέψτε με ΔΕΝ θέλετε να το γράψω δημόσια. Ούτε εγώ θέλω.

5. Από υγειονομικής πλευράς, ούτε για αστείο δεν ανοίγει κάτι 1η Δεκέμβρη. Τώρα αν πάλι υπάρχει ανάγκη να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα συμφέροντα , αυτό δε μπορώ να το προβλέψω. Εγώ υγειονομικά το βλέπω αδύνατον να ανοίξουμε οτιδήποτε μέχρι τις 10 -15 Δεκέμβρη. Εκτός αν γίνει διαχωρισμός μεταξύ βόρειας και νότιας Ελλάδος.

λεπτομέρειες της εκτίμησης μπορείτε να διαβάσετε (εδώ)

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής