You are currently viewing Covid-19: Δεύτερη παγκοσμίως στους θανάτους η Βραζιλία – Έρευνες της Ιταλικής Εισαγγελίας για τον χειρισμό της πανδημίας

Covid-19: Δεύτερη παγκοσμίως στους θανάτους η Βραζιλία – Έρευνες της Ιταλικής Εισαγγελίας για τον χειρισμό της πανδημίας

O Covid-19 συνεχίζει την φονική επέλασή του στη Βραζιλία, η οποία έχει πλέον ανέβει στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης ως προς τον αριθμό των θυμάτων από την πανδημία του νέου κορωνοϊού, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ.

Σύμφωαν με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Υγείας της χώρας 41.828 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τη λοίμωξη του νέου κορωνοϊού. Μόνο το τελευταίο 24ωρο κατεγράφησαν 909 θάνατοι και 25.982 νέα κρούσματα μόλυνσης.

Στη χώρα των 212 εκατομμυρίων κατοίκων έχουν μολυνθεί 828.810 άνθρωποι από τον Covid-19, ενώ 365.063 ασθενείς έχουν αναρρώσει.

Να σημειωθεί ότι οι αριθμοί που ανακοινώνονται από την κυβέρνηση αμφισβητούνται από μέλη της επιστημονικής κοινότητας, που φοβούνται ότι ο αριθμός των μολύνσεων είναι στην πραγματικότητα δεκαπλάσιος. 

Ο Τζουζέπε Κόντε κατέθεσε στον εισαγγελέα για τον χειρισμό της πανδημίας

Ο Ιταλός πρωθυπουργός έδωσε κατάθεση στους εισαγγελείς του Μπέργκαμο, στο πλαίσιο της έρευνας για τη δημιουργία «κόκκινης ζώνης» στη Λομβαρδία εξαιτίας του Covid-19.Η αρμόδια εισαγγελέας, όπως διέρρευσε, συνομίλησε με τον Κόντε επί σχεδόν τρεις ώρες στο κυβερνητικό μέγαρο της Ρώμης και στη συνέχεια συνάντησε την υπουργό Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμορτζέζε και τον υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα. Η υπόθεση αφορά τις περιοχές Αλτσάνο και Νέμπρο στη Λομβαρδία, στις οποίες πριν από σχεδόν τέσσερις μήνες, παρά την αύξηση των κρουσμάτων, δεν δημιουργήθηκε κόκκινη ζώνη.

«Εφόσον ο εισαγγελέας του Μπέργκαμο ξεκίνησε έρευνα, θεωρώ πως και ο πρωθυπουργός της χώρας πρέπει να συμμετάσχει διότι γνωρίζει τα γεγονότα» δήλωσε ο Κόντε.

Αυτό που πρέπει να αποσαφηνιστεί, είναι αν η σχετική απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί από την κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης ή από την τοπική αυτοδιοίκηση. Παράλληλα, το Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας της Ιταλίας υπενθυμίζει ότι στις συμβουλευτικές του παρεμβάσεις είχε ταχθεί υπέρ της κήρυξης αυτής της κόκκινης ζώνης. Ο Ιταλός πρωθυπουργός αρνείται οποιαδήποτε ευθύνη και επιμένει ότι η κυβέρνηση προτίμησε, τον περασμένο Μάρτιο, να περιορίσει αυστηρά τις μετακινήσεις σε όλο τον ιταλικό βορρά και αμέσως μετά, σε ολόκληρη τη χώρα.

«Λείπει η θεσμική συνοχή και η συνεργασία. Όλες οι υπηρεσίες μαζί, θα είχαν το θάρρος να λάβουν δύσκολες και πολύπλοκες αποφάσεις. Πιστεύω πως ένα κέντρο διαχείρισης της κρίσης, θα αντιμετώπιζε την κατάσταση καλύτερα» δήλωσε ο Κλαούντιο Κανσέλι, δήμαρχος της πόλης Νέμπρο.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι αποφάσεις των εισαγγελέων σχετικά με την αποστολή τυχόν επίσημης κλήσης σε απολογία στα πρόσωπα που θεωρείται ότι θα πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη. Σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός παραπεμφθεί σε δίκη, αναμένεται ότι θα υπάρξουν ουσιαστικά προβλήματα για τη σταθερότητα της κυβέρνησής του. Ο Τζουζέπε Κόντε, τέλος, σε σημερινές συνεντεύξεις του στον ιταλικό Τύπο, διέψευσε ότι πρόκειται να δημιουργήσει δικό του κόμμα και τόνισε ότι απόλυτη προτεραιότητά του παραμένει η οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Στο Μπέργκαμο συγκροτήθηκε επιτροπή συγγενών των θυμάτων του COVID-19. Η επιτροπή υποστηρίζει πως υπήρξε ένα κρίσιμο 15νθήμερο, στο οποίο οι αρχές επέδειξαν αδράνεια και αδιαφορία. Οπότε ο ιός εξαπλώθηκε και οδήγησε στον θάνατο χιλιάδες ανθρώπους.

ΠΗΓΗ: gr.euronews.com, naftemporiki.gr 

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής

Αφήστε μια απάντηση