You are currently viewing Από άνοιξη χειμώνας σε λίγες μόνο ώρες

Από άνοιξη χειμώνας σε λίγες μόνο ώρες

του Κωνσταντίνου Τσούνη*

Περιληπτική επεξήγηση ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας: Βαρομετρικό χαμηλό που έχει ξεκινήσει το ταξίδι του προ ημερών από τις ΒΑ ακτές των ΗΠΑ, κινούμενο ανατολικά και στη συνέχεια στα κράσπεδα του αντικυκλώνα ο οποίος έχει ανέλθει σημαντικά μέχρι το ύψος της Μεγάλης Βρετανίας με πίεση κοντά στα 1035hPa κατέρχεται προς την περιοχή μας, μεταφέροντας πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής θαλάσσιας προέλευσης. Έτσι, ψυχρό μέτωπο συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας κατέρχεται από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά και κινούμενο σε αυτό τον άξονα θα επηρεάσει και τη χώρα μας με μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, βροχές, χιόνια σε ορεινά-ημιορεινά και κατά τόπους και σε πεδινά τμήματα και βέβαια θυελλώδεις ανέμους αρχικά ΒΔ και στη συνέχεια με το πέρασμα του συστήματος ανατολικότερα, ΒΑ.

Επί θύραις λοιπόν, πολύ βίαιη μεταβολή του καιρού από αργά απόψε το βράδυ (θα γίνει αισθητή από τους περισσότερους από αύριο το πρωί) με κύρια χαρακτηριστικά την πολύ μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, τις βροχές και καταιγίδες κυρίως σε πεδινά, παράκτια τμήματα και τις τοπικές χιονοπτώσεις ακόμη και σε πεδινές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας. Ενδεικτικά, να αναφέρουμε ότι η Φλώρινα είχε σήμερα 4/2 μέγιστη περί τους 20 βαθμούς εξαιτίας καταβατών ανέμων ενώ τα ξημερώματα αύριο θα πλήττεται από έντονη χιονόπτωση με τη συνέχεια της ημέρας να επιφυλάσσει εκεί ολικό παγετό (όλο το 24ωρο η θερμοκρασία κάτω του μηδενός).

Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται να μπουκάρει το σύστημα από τα βορειοδυτικά κι έτσι με το πέρασμα του ψυχρού μετώπου εκτός της μεγάλης πτώσης της θερμοκρασίας θα έχουμε και φαινόμενα τοπικά έντονα. Σε χαμηλά υψόμετρα, θαλάσσια τμήματα ή νησιωτικές περιοχές αυτά θα είναι υπό μορφήν βροχής, όμως λίγο ψηλότερα κυρίως στα ηπειρωτικά θα έχουμε και φαινόμενα χιονοχάλαζου, παγοσφαιριδίων κλπ. Χιόνια κατευθείαν σε περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία ενώ σε χιονοπτώσεις θα μετατρέπονται για λίγη ώρα και τα ανωτέρω αναφερθέντα φαινόμενα σε αρκετές περιοχές χαμηλού υψομέτρου στην βόρεια και κεντρική ηπειρωτική χώρα. Γενικά, εκτός της πτώσης της θερμοκρασίας και της στροφής των ανέμων σε βοριάδες με τάση ενίσχυσης, ο καιρός θα είναι άστατος βαίνοντας επιδεινούμενος από τα βορειοδυτικά προς τα νοτιοανατολικά.

Την Πέμπτη, με τη στροφή των ανέμων σε βορειοανατολικούς που μάλιστα στο Αιγαίο θα φτάνουν τα 8-9 μποφόρ τα φαινόμενα θα εστιάσουν στην ανατολική ηπειρωτική χώρα, το Αιγαίο και τη βόρεια κυρίως Κρήτη. Θα εκδηλώνονται υπό μορφή χιονοπτώσεων ως τα 200-300 μέτρα στα ανατολικά ηπειρωτικά (σε περιοχές της Εύβοιας, της Κεντροανατολικής Στερεάς και της Θεσσαλίας ακόμη χαμηλότερα στα 100-200 ή και χαμηλότερα σε επιρρεπείς περιοχές) και σε ημιορεινά τμήματα στο Αιγαίο και τη βόρεια Κρήτη. Πάντως ο υετός δεν δείχνει να είναι ικανός για προβλήματα.

ΑΤΤΙΚΗ

Τετάρτη 5/2: Τοπικές νεφώσεις που βαθμιαία θα πυκνώσουν και θα εκδηλωθούν βροχές και σταδιακά τοπικές καταιγίδες. Χιόνια στην Πάρνηθα και βαθμιαία στα υπόλοιπα ορεινά.
Άνεμοι δυτικοί βορειοδυτικοί 4-7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία ως 14 βαθμούς αργά το πρωί, πριν μπουκάρει το ψυχρό μέτωπο. Σε σημαντική πτώση στη συνέχεια.

Αναφορικά με την εξέλιξη του καιρού την Πέμπτη, αναμένεται περαιτέρω σημαντική πτώση της θερμοκρασίας με τις χιονοπτώσεις να πολιορκούν χαμηλότερα υψόμετρα και να φτάνουν κατά τόπους και κατά διαστήματα στα βόρεια προάστια και ίσως και σε κάποιες περιοχές του λεκανοπεδίου (ενδεικτικό 200 μέτρα). Δεν αναμένεται να είναι ικανές για πάσης φύσεως προβλήματα, εξαιρουμένων φυσικά των ορεινών όγκων όπου θα είναι αξιόλογες.

Τέλος, το βασικό στοιχείο του καιρού από την Παρασκευή ως την Κυριακή θα είναι το κρύο που την Κυριακή θα ηρεμήσει λίγο. Οι άνεμοι ΒΑ ως τα 7 μποφόρ στο Αιγαίο ενώ παγετός θα επικρατεί στα κεντρικά, δυτικά και βόρεια ηπειρωτικά. Το Σάββατο ίσως εκδηλωθούν μόνο κάποιες τοπικές χιονοπτώσεις ορογραφικού τύπου στα ορεινά και κατά τόπους ημιορεινά των ανατολικών προσηνέμων(περιοχές δηλαδή που βρέχονται από το Αιγαίο πέλαγος) χωρίς κάτι ιδιαίτερο.

* Τσούνης Κωνσταντίνος, τελειόφοιτος τμήματος Ψηφιακών Συστημάτων Πανεπιστημίου Πειραιώς, ερασιτεχνικά ασχολούμενος με τη Μετεωρολογία

Θοδωρής Κονδύλης

🎓MSc Φυσικών Καταστροφών & Κρίσεων 📚Edu Μετεωρολογία & Κλιματική Αλλαγή 🎓BSc Μηχανικός Πληροφορικής

Αφήστε μια απάντηση